Акад. Петър Иванов: Луди ли сме всички, само питам

в Некатегоризирани

Всички домакинства у нас имали среден месечен доход от по 4 956 лв., цвили радостно от вчера НСИ

Ето с копи-пейст и радостта на слугинските медии:

„Доходите на домакинствата растат, а разходите – намаляват, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на годината. През този период доходът на член от четиричленно семейство е 1 239 лева или с 3% ръст на годишна база. В същото време разходите падат с 1,5% до 1 076 лева.“
Демек не можем да си изхарчим парите.

Не става ясно, как тогава хем 80% от българите са ужасяващо бедни (ние сме една от най-бедните страни в Европа и я света), хем в същото време получават месечно по 1 239 лв.

Армията пенсионери (2,5 млн. души) получават средно на месец пенсия от около 200 лв.; на минимална работна заплата са 3/4 от работещите българи и българки.

Дали НСИ може да посочи конкретно поне едно от тези фамозни домакинства с 60 000 лв. годишен доход в поне едно българско село, в поне един малък град, или въобще някъде извън София, Бургас и Правец?

Защо НСИ в този контекст не каже колко е средният месечен БРУТЕН доход на фантастично голямата (800 000 души) глутница от държавни администратори и бюрократи от София?

Дали НСИ съобразява, че тези техни „данни“, съчетани със статистиката на Евростат, показват, че няколко процента от домакинствата (главно в София) имат според моите пресмятания среден месечен доход от по 284 000 лв.?

Как се получават тези пари бе, другари от НАП, следите ли ги, вземате ли им данъците?

Получава се май комичната фигура: един получава 2 лв., друг 1002 лв., средният доход на двамата – 502 лв.
В науката Статистика съществуват методики истината да се казва коректно, да не се лъжат големи обществени публики, но те не се ползват от казионната комунистическа институция.

Тя ни заблуждава с любимите си удобни за манипулирани средни числа.

А българинът с 1 239-те си средни лева на месец гледа умно и се чуди той ли е глупав или всички сме луди?

акад. Петър Иванов, Демографски център към БАНИ

Акад. Петър Иванов е директор на Демографския институт към Българската академия за наука и изкуства (БАНИ)

П.П. По-рано акад. Иванов попита луди ли сме всички или сме тъпи и глупави по рождение ?