АЕЦ „Козлодуй“: Матрял, обичам те до смърт бе!

в България

След като стана ясно, че АЕЦ-а иска разрешение да оскъпи електроенергията за т.нар. регулиран пазар, т.е. за всички нас, с 94,4% от 1-ви юли 2017-та г. е време да проследим какви ги върши ядрената мафия и на т.нар. „свободен“ пазар?

За целта събрах основната и най-важна информация в една графика, която трябва да ви помогне да се ориентирате.

За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху нея:

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ №1 – Всички цени показани в ЧЕРВЕНИ стълбчета/барчета на графиката са от оферти ПРОДАВАМ на АЕЦ-а. Политико-енерГЕПИйната мафия използва най-големият и 100% държавен производител на електроенергия като своя частна собственост, поради което „не забелязва“, че той не публикува резултатите от провежданите търгове. Не е изключено и цените на сделките да са по-ниски от оферираните? Последното по-наситено червено стълбче/барче, на графиката е от оферти на АЕЦ-а, от последните три дни (17-ти – 19-ти май), за продажба на количества електроенергия, за юли, август и първата половина на септември 2017-та г.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ №2 – Сините стълбчета/барчета, на графиката, показват количествата електроенергия, които АЕЦ-ът е реализирала на т.нар. „свободен“ пазар, т.е. на по-високи цени, на годишна база, съответно, в единици Тера-Ват-часа или милиарди кВт.ч. Числото за 2017-та г. е предположително, следвайки тренда от предните години. За да добиете реална представа за какъв дял от общата продукция става въпрос е полезно да знаете, че средногодишната продукция, от както в АЕЦ-а останаха да работят само ДВА блока, т.е. след 2006-та г., е около 15,5 ТВт.ч. Единствено през 2011-та г. има реализирана продукция над 16 ТВт.ч, прилагайки рисково и незаконно пренадуване на мощностите. Видно от графиката, за последните ПЕТ години АЕЦ-а реално е удвоил количествата продаваема по-скъпа електроенергия, за сметка на свиването на количествата на евтиния ток за нас.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ №3 – Последното зелено стълбче/барче на графиката показва средната дневна цена на борсата за Август 2016-та г. Сравнявайте с това, което АЕЦ-а иска да надуе през тази година.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ №4 – Абсолютният рекорд в историята на България в износа на електроенергия, за всички времена, е през 2015-та г., а предния рекорд е през 2014-та. През последните ДВЕ години има свиване с около 25%.

НО и това не е всичко! Сега ще ви покажа и на какви цени е оферирал АЕЦ-а, през Август 2016-та г., за количества, които се равняват на практически половината продукция на цялото предприятие, за периода.

Сравнявайте цени и количества. Правете си изводи и търсете печелившите.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
АЕЦ „Козлодуй“: Матрял, обичам те до смърт бе! by

Последни от България

Отиди Горе