АЕЦ “Козлодуй”, естествено, лъже за цената на тока

АЕЦ “Козлодуй” е подал заявление до КЕВР, с искане да се повиши цената на електроенергията за регулирания пазар, тоест за всички нас, със скромните 94,4%, от 1-ви юли 2017-та г.

Всеки, който желае, може да се запознае с цялото 74 странично (в PDF формат) заявление от ТУК.

Но както винаги аз няма да ви занимавам с цялото престъпно словоблудство, а ще ви покажа само и единствено НАЙ-ВАЖНОТО от него.

И то се намира на страница 8/74 от въпросното заявление и изглежда ето така,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

 

Видно от първия ред на таблицата през 2016-та година АЕЦ-ът е произвел и реализирал на пазарите близо 15 милиона Мега-Ват-часа електроенергия, а за предстоящия регулаторен период (практически пълна календарна година) предвижда да реализира близо половин милион МВт.ч по-малко.
За тази цел иска да ни бръкне в джобовете на всички нас близо ДВА ПЪТИ по-дълбоко.

Тук е моментът да ви припомня едно обещание на ядрения регулатор (“Включват бомба с часовников механизъм в АЕЦ “Козлодуй”“), направено от неговия заместник-председател по БНР, на 10-ти ноември 2016-та г., т.е. преди точно половин година.

Видно от него той заявява, че ШЕСТИ блок на централата е вече зареден частично с нов вид ядрено гориво и много скоро ще заработи на по-висока мощност.

Това, което пропуска да каже, е, че и статора на електрогенератора на ШЕСТИ блок също беше сменен.

Така новото ядрено гориво, новият статор и многото съпътстващи дейности са олекотили централата с няколкостотин милиона лева.

В резултат на това … вижте първият ред от горната таблица.
Вместо повече ток АЕЦ-а ще произвежда, и той на практика от половин година произвежда, по-малко електроенергия, а за замазване на престъпленията и грабежите на ядрената мафия всички ние ще трябва да плащаме прескъпо.

Виновни? НЯМА!

А матряла си заслужава поредната гавра, защото даже няма да разпространи това поредно разобличение на енерГЕПИйната мафия, касаещо абсолютно всеки жител на територията.

На страниците на заявлението от АЕЦ-а към КЕВР има още много доказателства за престъпления, но ще реша дали да ви ги покажа, след като видя какъв ще бъде интереса към настоящето.

Георги Котев

 

 

 

 

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)