АЕЦ “Козлодуй”, естествено, лъже за цената на тока 3

Преди дни АЕЦ “Козлодуй” поиска от енергийния регулатор (КЕВР) драстично поскъпване на цената на тока за т.нар. регулиран пазар, т.е. за всички нас в размер на чудовищните 94,4%. По този повод продължаваме разследването и разобличаването на престъпните похвати на ядрената мафия, започнали в “АЕЦ “Козлодуй”, естествено, лъже за цената на тока” и “АЕЦ “Козлодуй”, естествено, лъже за цената на тока 2“.

Заявлението, с което АЕЦ-а “обосновава” искането си за драстичното поскъпване можете да видите от ТУК. А за да разобличим поредната престъпна практика ще ни помогне сравняването на въпросното заявление със заявлението, подадено преди точно ЕДНА година, пак към КЕВР и пак за по-високи цени, което можете да видите от ТУК.

Сравняваме две, аналогични таблици (справки) от двете заявления и то изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

Видно от елементарното сравнение т.нар. “условно — постоянни разходи” за само ДВЕ години се раздуват с 25% НА ГОРЕ.

В същото време, както стана ясно от “АЕЦ “Козлодуй”, естествено, лъже за цената на тока” и “АЕЦ “Козлодуй”, естествено, лъже за цената на тока 2″, предприятието предвижда значително по-малко количество произведена електроенергия за предстоящия ценови период.

Само заради тази тлъста и нагла лъжа КЕВР би следвало да накаже АЕЦ-а с драстично поевтиняване на изкупната цена на електроенергията, но вместо това … познайте, кой ще бъде жестоко наказаният?

И основната вина за това ще бъде на самите жертви, защото те не разпространяват тези разобличения и пречат за популяризирането на престъпните практики на ядрената мафия.

На фона на поредната мощна секира, дето точат, за да ни заколят, е добре да си припомните и “Как растат социалните (при)добивки в АЕЦ “Козлодуй”?”.

Разобличаването на престъпленията, заложени в последното заявление на АЕЦ-а, за поскъпване на тока ще продължат.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)