АЕЦ “Козлодуй”, естествено, лъже за цената на тока 2

Продължаваме да разобличаваме престъпното настояване на АЕЦ “Козлодуй” за 94,4% поскъпване на електроенергията за т.нар. регулиран пазар, т.е. за всички нас, от 1-ви юли 2017-та г., за което започнах да ви говоря от вчера в “АЕЦ “Козлодуй”, естествено, лъже за цената на тока “. 

А сега нека погледнем на последователността от ключови събития в ОБРАТЕН хронологичен ред.

И първо нека видим откъс от заявлението на АЕЦ-а до КЕВР, с което иска драстичното поскъпване на тока,

(за по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху съответната снимка):

Цялото заявление можете да четете и сваляте от ТУК. Видно от избрания пасаж работа на повишена мощност за ШЕСТИ блок може да стане факт едва след повече от една година, т.е. през втората половина на 2018-та. Другото, което прави впечатление е прогнозното количество електроенергия, през следващия ценови период, който е практически ЕДНА календарна година (01.07.2017 – 30.06.2018).
Вчера в “АЕЦ “Козлодуй”, естествено, лъже за цената на тока” ви показах, как преди точно половин година (на 10-ти ноември 2016-та г.) ядрения регулатор обещава това да се случи много по-скоро, но … то все не се случва.
А сега ще се пренесем още по-назад във време-пространството. Датата е 11-ти ноември 2015-та г. Мястото на събитието е Народното събрание. Самото събитие е изслушване на тогавашния изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Димитър Ангелов, пред нарочно създадена временна парламентарна комисия, за разследване на енергетиката. Стенограмата от съответното заседание на комисията можете да видите и прочетете от ТУК. А ето го и откъса, който нас живо ни интересува:

Разговорът е между Валентин Николов (депутат от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ “Козлодуй”) и Димитър Ангелов (тогавашен директор на АЕЦ-а, поканен за изслушване в комисията). Видно от благата им приказка ШЕСТИ блок е имал готовност да заработи на по-висока мощност още в края на 2015-та г., но ако се наложело можел да почака най-късно до есента на 2016-та г. Стопляте ли на къде духа вятъра?
Но и това не е всичко! Сега ще погледнем в Годишния отчет на АЕЦ-а за 2012-та година. И ето какво виждаме там:

А сега сравнете количеството произведена през 2011-та г. електроенергия с планираното да се произведе през предстоящия ценови период, от най-горната снимка. Разликата между двете числа е повече от 6%. Излиза, че още през 2011-та г. АЕЦ “Козлодуй” е работил на много по-висока мощност от тази, за която сега ни лъжат, че не могат да постигнат до края на 2018-та? И при това тогава не е имало новото ядрено гориво, което вече използват, нито пък са сменяли оборудване за стотици милиони. И за това искат да им плащаме тока ДВОЙНО по-скъпо.

Георги Котев

 

 

 

 

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)