ABC News: Повече от 36 милиона американци са загубили работата си по време на пандемията

В САЩ продължава да се наблюдава рекордно увеличение на безработицата: повече от 20 процента от работилите по-рано американци са регистрирани, съобщава ABC News. Както е отбелязано в доклада, някои семейства с деца оцеляват само благодарение на хуманитарната програма за доставка на храна.

Междувременно страданието на американските семейства се усложнява. Нови цифри: Само през последната седмица близо 3 милиона работници кандидатстваха за обезщетения по безработица. От началото (на пандемията – ИноТВ) повече от 36 милиона американци са останали безработни. Репортаж на Уил Кар.

Днес наблюдаваме експлозивно увеличение на равнището на безработица: през последните два месеца повече от един на всеки петима работещи американци се регистрира като безработен.

МОНИК ХОУЪРД, безработна: Аз съм единствената, която храни семейството, имам син инвалид, той не може да работи. Не знам как ще продължим да живеем.

МАРК ЗАНДИ, главен икономист на Moody’s Analytics: Загубата на работа е широко разпространено явление в почти всички отрасли. То също е разпространено в почти всеки район на страната. И ситуацията само ще се влошава.

В малкото селище Мейбанк, Тексас …

ДЖУЛИ ЕСТЕС-ГИБС, учител: Имам шест деца, пет момчета растат, те много обичат да ядат.

Трудно е училищният преподавател, майка на шест деца, Джули Естес-Гибс, да осигури на семейството храна. Ситуацията е толкова тежка, че на нея й се е наложило да купи пилета, за да снасят яйца.

ДЖУЛИ ЕСТЕС-ГИБС: Не можехме да си купим яйца в магазина, не можехме да купим повече от галон мляко и това беше достатъчно за около един ден.

Сега Джули получава помощ от програма, наречена Meals-to-You.

УИЛ КАР, кореспосндент на ABC News: В този склад има купища продукти. Това са сокове и различни зърнени храни. Общо това са милиони продуктови пакети, изпращани на семейства в цялата страна всяка седмица.

Програмата стартира преди пандемията. Това е инициатива на университета Baylor и Министерството на земеделието на САЩ. Около 4 хиляди деца от селските райони се хранят от нея годишно. Сега храната се доставя на гладни семейства в 38 щата.

ДЕНТЪН МАКЛЕЙН, председател на McLane Global: Сега, както очакваме, в програмата ще участват около 500 хиляди деца.

Бяхме там, когато Джули и семейството й получиха поредната пратка – храна за две седмици.

ДЕЦАТА: Благодаря! Крекери Jungle….

ДЖУЛИ ЕСТЕС-ГИБС: Цялата тази програма е голяма благословия за нашето семейство. Тя променя всичко.

УИЛ КАР: Ако също искате тези продукти, просто трябва да се свържете с местния училищен окръг и да кажете, че искате да участвате в програмата Meals-to-You.

Заслужава да се отбележи, Дейвид, че всеки в този склад измерва температурата си и всеки носи лични предпазни средства за собствена безопасност. Дейвид?

Просто невероятен проект в Хюстън! Благодаря, Уил!