ДАНС следи руснаци за публикации срещу България

в Некатегоризирани

Статия на руския политолог Сергей Баранов за връщането на Русия на Балканите, предизвикала интереса на ДАНС

При установяване на целенасочено увреждане на интересите на България ще се предприемат мерки, включително и издаване на забрана за тези руски граждани да влизат в страната, заявява премиерът Борисов в отговор на питане на депутата Методи Андреев.

ДАНС има задача да следи за публикации от руснаци, които системно обиждат България и целят дестабилизация на страната. Това отговаря премиерът Бойко Борисов писмено на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Отговорът на министър-председателя бе публикуван на сайта на Народното събрание, съобщава „24 часа“.

При установяване на целенасочено увреждане на интересите на България ще се предприемат мерки, включително и издаване на забрана за тези руски граждани да влизат в страната, пише още в отговора си Борисов.

Питането на Андреев е по повод публикация на руския политолог Сергей Баранов за връщането на Русия на Балканите. В нея пише, че запазването на стабилността на България няма никакъв смисъл за Русия и страната трябва да бъде върната в лагера на руските съюзници.

Заради тази статия Андреев пита Борисов дали ДАНС ще разследва случая и ще бъде наложена забрана на Баранов да влиза в страната.

Към момента тезите на Баранов не генерират рискове, се казва обаче в отговора на Борисов. Според него ставало въпрос за еднократна публикация, но ДАНС продължава да следи изявите на руския политолог, както и на други руски автори.

Българското правителство се надява Русия да зачита принципите на върховенство на закона и запазване на териториалната цялост на държавите, завършва писменият отговор на премиера. / epicenter.bg