98% от участвалите 40% в референдума в Унгария казаха „НЕ”

в Свят

Европейският съюз “не може да наложи волята си на Унгария” в областта на имиграцията, заяви в неделя премиерът Виктор Орбан. Това стана след референдума против бежанците, белязан от ясно отхвърляне на европейските квоти за преразпределение, но и без юридически последици поради недостатъчния брой участници.

Унгарският премиер Виктор Орбан постигна частична победа в неделя в своя антиимигрантски референдум под формата на предизвикателство за Европейския съюз. Но референдумът е невалиден. Участвалите в гласуването не достигнаха необходимия брой, за да се признае референдумът за състоял се .Поне това е така юридически.

Но политическата сила в думите на Орбан се усети веднага: “Брюксел няма да може да налага волята си на Унгария”, каза консервативният лидер в реч, отбелязвайки, че иска „да накара Брюксел да разбере, че няма да може да игнорират волята на 99,2% от избирателите”.

След преброяване на 99,8% от гласовете, привържениците на „не” събраха 98,3% от едва 39,9% от имащите право на глас. Именно това – второто – число прави юридически невалиден референдума.

Опозицията призова за бойкот или невалиден глас, така че да не се достига до кворума.

“Брюксел или Будапеща, такъв бе въпросът, и ние казахме Будапеща. Ние решихме, че въпросът (миграционният) е под юрисдикцията на Унгария”, добави Орбан, отбелязвайки, че иска да “предложи конституционна промяна, за да се отразява волята на народа”.

Орбан подчерта, че броят на избирателите, които гласуваха с „не” в неделя е 3,29 милиона от 8,24 милиона абонати и превъзхожда около 3,05 милиона избиратели, които през 2003 г. одобриха присъединяването на Унгария към ЕС. “Това оръжие ще бъде достатъчно мощно за Брюксел”, каза премиерът. /АФП

Когато гласуваше, премиерът Виктор Орбан заяви, че ще подаде оставка, ако победят привържениците на квотите.

“Да“, каза Орбан, отговаряйки на журналистически въпроса дали възнамерява да подаде оставка, ако победят гласовете „за“.

По думите му решаващият момент ще бъде, ако гласовете „против“ бъдат повече от гласовете „за“ квотите. Победата на гласовете “против” дава достатъчно легитимност на действията на парламента и правителството, дори при ситуацията в момента, при която референдумът се оказва нелегитимен де юре.

„Един легитимен референдум е по-добре от нелегитимен, но така или иначе ще има законодателни последици, защото ние поехме задължението да предоставим на парламента изключителното право да решава с кого унгарците искат да живеят“, заяви Орбан.

„Ние ще направим това независимо дали референдумът бъде признат за легитимен. Има само едно условие: за победата е достатъчно гласовете “против” да бъдат дори с един повече от гласовете „за“.

Виктор Орбан заяви също, че очаква и други държави от ЕС да последват унгарския референдум за бежанските квоти. „Гордеем се, че станахме първи по този въпрос“, подчерта Виктор Орбан, цитиран от агенция МТИ.

Той не изключи възможността за поправки в конституцията, но за него този въпрос е от второстепенно значение в преговорите с Брюксел. По думите му преговорите ще бъдат насочени преди всичко към това „Унгария да не бъде задължена да настанява хора, чието идване ние не желаем“, и правото за вземане на такова решение да имат властите на държавата. „Ако ЕС е демократично общество, той трябва да приеме решението на унгарците“, категоричен е Виктор Орбан.

Избирателната активност надхвърли 40 процента, но не достигна 50-те процента, прогнозира по-рано председателят на унгарската ЦИК Андраш Пати.

Референдумът бе за квотите, искани от Брюксел, за приемането на мигранти от отделните страни. Гражданите на Унгария трябваше да отговорят на следния въпрос: „Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взема решения за преселването на лица, които не са унгарски граждани, на територията на Унгария без съгласието на парламента?“.

Гласуването щеше да бъде признато за легитимно, ако избирателната активност бе по-голяма от 50%. Още преди референдума социолозите обявиха, че според социологическите анкети почти 70% от гражданите са срещу задължителните квоти. Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила за ЕС, но правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията.

Единственият реален съперник на Орбан за парламентарните избори през 2018 – председателят на радикалната дясна партия Йобик – Габор Вона, не пропусна да поиска оставката на премиера, след като научи, че гласувалите не са стигнали 50% от имащите право на глас. /БГНЕС

Орбан очаква бежански референдум и в други страни от ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че очаква и други държави от ЕС да последват унгарския референдум за бежанските квоти.

Това той заяви след гласуването днес на референдума. „Гордеем се, че станахме първи по този въпрос“, подчерта Виктор Орбан, цитиран от агенция МТИ.

Той не изключи възможността за поправки в конституцията, но за него този въпрос е от второстепенно значение в преговорите с Брюксел. По думите му преговорите ще бъдат насочени преди всичко към това „Унгария да не бъде задължена да настанява хора, чието идване ние не желаем“, и правото за вземане на такова решение да имат властите на държавата. „Ако ЕС е демократично общество, той трябва да приеме решението на унгарците“, категоричен е Виктор Орбан. /ТАСС

loading...
98% от участвалите 40% в референдума в Унгария казаха „НЕ” by

Последни от Свят

Отиди Горе