6 начина да държите емоциите си под контрол при търговия с криптовалути

в Крипто
Loading...

Купуването и търговията с криптовалути може да бъде емоционално изживяване. Бързо се развива и има много различни видове сделки и покупки, които да правите.

Някои хора се опитват да спечелят пари от волатилността на цените на криптовалутите чрез краткосрочна търговия. Други се стремят да задържат дългосрочни инвестиции и се надяват криптовалутите, които купуват, да се превърнат в запас от стойност.

Всичко това прави купуването и търговията с криптовалути забавно и потенциално изгодно. Но също така може да се натоварите с FOMO (Fear Of Missing Out) и FUD (Fear, Uncertainty and Doubt), което създава риск от вземане на решения въз основа на емоции, а не на факти.

За да смекчите риска и да избегнете загуба на средства на пазара на криптовалути, от изключително значение ще бъде да държите емоциите си под контрол. Следното ръководство е предназначено да Ви помогне да не позволявате на емоциите да диктуват вашите сделки.

1. Изградете си план

Най-важното преди да започнете да търгувате е да имате ясна представа каква е целта ви, когато инвестирате в криптовалути. Преди да купите криптовалута, задайте си тези въпроси:

Как купуването на криптовалута съвпада с вашите финанси като цяло? Имате ли други спестявания? Ако не, криптовалутата ли е най-добрият начин да започнете да инвестирате?

Можете ли да си позволите да загубите парите, които мислите да използвате за закупуване на криптовалута?

Знаете ли за рисковете и волатилността на пазарите на криптовалути?

Как ще използвате вашите криптовалути: ще купувате и държите или ще търгувате?

2. Правете проучвания

От решаващо значение е да се правят обстойни изследвания на криптовалутите, които можете да закупите и на тяхната основна технология. Не забравяйте да прочетете бялата книга на проекта.

Потърсете криптовалути, подкрепени от добра технология и активна общност. Въпреки че тези две неща не са гаранция за успех, те ще ви помогнат да разберете по-добре какво купувате.

3. Изберете правилната борса за търговия

Изборът на подходяща платформа означава да разберете кое ще ви помогне да постигнете целите си въз основа на плана ви. Някои от тях имат десетки монети, достъпни за покупка и търговия, докато други изброяват само няколко.

Някои ви позволяват да конвертират вашите криптовалути във фиат (традиционни пари), докато други не. Някои ви позволяват да купувате криптовалути с фиат, докато други не. Откриването на кой е най-добрият вариант за вас е от съществено значение. Ето някои фактори, които трябва да вземете предвид:

Местоположение: Използването на борса във вашата страна помага за спазването на законовите изисквания. Също така е по-лесно да правите депозити или тегления в местната фиатна валута с помощта на вашата банка.

Налични монети и търговски двойки: Разгледайте борсата, която искате да използвате. Какви монети са налични? Какви са двойките за търговия? Можете ли да купите желаните дигитални активи с депозит във фиатна валута или само с друга криптовалута като Биткойн (BTC)?

Ако търсите дългосрочна инвестиция, най-добре ще бъде борса с основни двойки. Ако искате да спекулирате на пазара с дневна търговия, от друга страна, може да ви е необходима борса с разширени функции за търговия.

Сигурност: Сигурността на платформата е от решаващо значение. Каква е процедурата за влизане в сайта? Колкото по-строга е, толкова по-добре. Уверете се, че платформата прави всичко възможно, за да защити вашите средства от хакове. Проверете онлайн за новини, свързани с платформата и за всички докладвани рискове. Друга част от сигурността е достъпът до екипа за поддръжка на борсата, в случай ако нещо се обърка или имате нужда от помощ.

4. Знайте вашите граници

Трябва да знаете колко можете да похарчите и да останете в тази граница. Колко искате да похарчите зависи от вашия план (вижте точка 1 по-горе). Инвестирането в криптовалути носи значителен риск, така че трябва да харчите само това, което можете да си позволите да загубите. След като зададете своя лимит, придържайте се към него. Не решавайте да харчите повече за прищявка или заради FOMO. Това може да доведе до много лоши последствия.

5. Възползвайте се от лимитирано нареждане / поръчка

Лимитираните нареждания могат да ви предпазят от загуби, ако цените на криптовалутите спаднат бързо. Лимитираната поръчка ви позволява да зададете най-ниския лимит, до който ще позволите цената на криптовалутата ви да падне, преди да продадете. Лимитираните нареждания също помагат за заключване на печалбите.

Например, купувате монета на $20 долара за брой. Ако очаквате стойността да се покачи бързо, можете да зададете лимитирана поръчка на $19,99. Ако цената падне драстично, платформата автоматично ще продаде вашите монети на цена от $19,99.

Ако стойността на монетата се покачи до $25 за монета, можете да промените лимитираното нареждане на $24. Повечето борси ще имат система за лимитирани поръчки. Преди да започнете да купувате криптовалути, тествайте тази система. Това не е перфектна наука, но лимитираните нареждания помагат за ограничаване на загубите и сигурността на печалбите.

6. Не се обсебвайте от пазарните класации

В момента естеството на криптовалутния сектор е, че цените се колебаят драстично. Това е привлекателната част на търговията с криптовалути. Цените могат да се променят за секунди, което създава възможности за печалба.

Гледането на пазарни класации може да доведе до повишаване на кръвното ви налягане и да предизвика емоционални реакции, което води или до паническа продажба, или до купуване на високи цени в резултат на FOMO.

Докато пазарните графики са ценни, наблюдаването им 24 часа в денонощието не е най-добрият начин да държите емоциите си под контрол, когато купувате криптовалути.

Заключение

Купуването и търговията с криптовалути може да бъде вълнуващо и потенциално изгодно решение. Но идва със своите рискове и силни емоции. Точките, изложени по-горе, могат да ви помогнат да реагирате адекватно при промените на цените. Но е важно да знаете, че никога не трябва да се поддавате на настроенията си.

В момент на разочарования или превъзбуда, разума остава на заден план и човек се влияе изцяло от емоциите си. Няма как тези емоции да изчезнат, но има как да направим така, че те да не ни пречат, когато става въпрос за изкарване на пари.

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе