6 важни въпроса за Путиновата карта Stasi, наскоро открита в Германия

в ПО СВЕТА
Какво означава откритието, защо липсва един печат и защо той гледа встрани на снимките?

Какво е Stasi?

Stasi  е абревиатура за Staatssicherheitsdienst – Министерство на държавната сигурност в Германска демократична република.

Това е държавна служба за сигурност, известна с широка мрежа от информатори и наблюдение над населението.

Макар Stasi да е направена по образец на КГБ и да имитира работните практики на съветската тайна полиция, тя е отделна организация със собствена вътрешна структура.

Значи ли тази карта, че Путин е работил за Stasi?

Не. Макар картата, в която има снимка на Владимир Путин и изглежда и неговият подпис, да е издадена от Stasi, това не значи, че той е работил в редиците ѝ. Всеки КГБ офицер, изпратен в Източна Германия във времето на съществуването на организацията, автоматично получава карта Stasi, даваща му достъп до местните щабквартири, информатори и информация, собственост на Stasi.

Владимир Путин служи в Дрезден, Германия, като офицер от КГБ от 1985 до началото на 1990 година. Персоналната му карта посочва, че задачите на Путин там вероятно са включвали комуникация или координация между неговата организация и Stasi.

Защо младият Путин не гледа в камерата?

Снимката на 33-годишния офицер от КГБ на някои хора им се струва необичайна: Путин умишлено гледа встрани от камерата, главата му е леко наклонена, за покаже едновременно и профил, и анфас.

Наличните снимки на персонални карти, издадени от КГБ преди 1990 г., показват, че тази техника е използвана редовно. Този ъгъл дава по-голяма видимост над външността на човека, демонстрирайки и предната и страничната част от лицето в една снимка. Това е и стандарт за правене на снимки в Източна и Западна Германия по това време. Гледайки встрани, Путин просто следва инструкциите на фотографа.

Какво означава немската дума отпред на картата?

Bezirksverwaltung препраща до района на Stasi, който е издал картата. В случая на Путин, това е Дрезден – градът, в който той е изпратен като офицер на КГБ.

Какво значат печатите на гърба на картата?

 

Това са печати, потвърждаващи, че картата не е стара, за да предпазят от евентуално нарушение на сигурността. Картата се валидира веднъж на три месеца. Видимо валидационният печат за последното тримесечие на 1986 г. отсъства. Може да е било просто небрежност от страна на Stasi или Путин да не е имал нужда от достъп до информацията им през този период. Не е известна точната причина за липсата му.

Каква беше реакцията на Путин за откритието?

Руският президент не коментира лично откриването на персоналната му карта. Неговият говорител Дмитрий Песков предположи, че, щом КГБ и Stasi са си сътрудничили, може би са имали възможност да издават или обменят такива карти.

Russia Beyond

УНИКАЛНО ЧЕТИВО ПО ТЕМАТА ПУТИН -КГБ: