The Bulgarian Times

5 факта за мозъка

в Свят

1. Мозъкът не вижда разликата между въображението и реалността. Той реагира еднакво на всичко, което мислим. Т.е. той не прави разликата между обективната реалност и нашите фантазии. По тази причина действа т.нар. ефект плацебо. Ако той смята, че вие приемате лекарство, а не празна таблетка със захар, той реагира по съответния начин. Изпил е плацебото и мисли, че това е аспирин. Мозъкът дава команда на организма да понижи температурата на тялото.Точно по този начин работи и ефектът ноцебо, но в обратно направление. Ако хипохондрикът гледа вечерните новини и чува за епидемия от някоя нова болест, той може да започне да усеща физически симптомите й.
Ако човек гледа на света с розови очила, вероятно ще се чувства щастлив заради високото ниво на серотонина – хормона на щастието, кръвта. Всяка конструктивна мисъл за светлото бъдеще може да подобри физическото състояние на човека.

2. Ние виждаме онова, за което мислим най-много. За каквото и да мислим, то се превръща в основа на нашия жизнен опит. За да излезе от стрес, човек трябва да препрограмира своето мислене. Хората често се групират по интереси. Позитивните хора общуват повече с позитивни личности, а хипохондриците – с хипохондрици, и това не е съвпадение.

3. Голяма част от времето нашият мозък работи на автопилот. На ден човек генерира до 60 хиляди мисли. 40 хиляди от тях са мисли, които сте имали вчера. Негативните мисли създават стрес и тревожност дори да нямат реални причини. Така разрушаваме имунитета си, който е принуден да реагира на тях. Психолози предлагат да тренираме мозъка си, да генерираме позитивни мисли.

4. Много е важно периодично да изключваме мозъка си. Хиляди негативни мисли се бият в главата на човека всеки ден. Затова е важно да изключва, да дава почивка на имунната си система, което ще го направи здрав и щастлив. Най-лесно това се постига с медитация. Тя позволява да превърнем съзнанието си в удобен и ефективен инструмент. Помагат също плуването, ските, походите в планината.

5. Ние можем да променим мозъка си буквално, физически. Когато се концентрираме върху някоя умствена дейност, нашият мозък създава нови нервни връзки. Този процес биолозите наричат невропластичност. Ние имаме възможност да подчиним съзнанието си да се променим, както и да постигнем онова, което желаем. Главното е да повярваме в това. Защото всеки физически процес започва с мислите, които възникват в главата ни.

Издателство PACПEP

Митовете за лявото и дясното полукълбо на мозъка

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе