Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

45 °C във Франция днес

в Свят
Loading...

Горещата вълна, за която предупредихме още преди седмица, днес и утре достига своя връх в Западна Европа.Най-горещо ще бъде в Испания и Франция, но и някои от околните им страни.

Както писахме неколкократно през последните дни, температурите на много места ще превишат 40 градуса, а в някои местности ще доближат и 45. Това са стойности, близки до, а на места и над рекордните за региона. Трябва да се отбележи и фактът, че е все още месец юни, който е едва третият в реда най-горещи месеци за повечето места там, след юли и август. Това и прави температурните рекорди особено забележителни.

За сравнение, ето досегашните температурни рекорди в някои градове на Франция, както и кога са били регистрирани:

+44.1 градуса, Конкирак, 12 август 2003

пак 44.1 в Сен Кристол ле Але, пак на същата дата 12 август 2003

Точно 44 градуса в Тулуз, От Гарон, 8 август 1923
+43.9 градуса в Ентрекастьо, 7 юли 1982

+43.7 в Сен Андийол, намиращ се в долината на Рона, отново през историческата 2003 година

Много горещо ще бъде във Франция и утре, заради фьоноподобния ефект в някои от речните долини. За разлика от потенциалните, зависещи отчасти от случайни фактори, рекорди при земя, във височина в момента въздушната маса над Франция е рекордно гореща, с температури на 1500 метра, близки до 30 градуса, а нулевата изотерма е повдигната на около 5 километра над земната повърхност.

Утре ще се появи и запад-северозападен вятър, който по-късно през седмицата ще докара известно облекчение от жегите, но в началото ще “свали” с допълнително нагряване изумителната рекордна горещина с африкански произход от по-високите слоеве. По този начин утре също са доста вероятни температурни рекорди. Предстои да разберем.

Както се вижда от друга страна, френските температурни рекорди са напълно сравними с нашите (най-висока доказана стандартно измерена температура в Пловдив, началото на юли 2000, 45 градуса, в останалите градове в низините – около 44 градуса. Масово цитираната в учебниците +45.2 в Садово вероятно не е реална).

Това е един вид предупреждение, че при поява на съответния тип циркулация, подобни, ако не и по-високи, температури, са напълно възможни и у нас.

Горещините във Франция ще продължат до края на седмицата, а в началото на следващата там ще настъпи частично облекчение – от рекордни, температурите ще се понижат до само леко наднормени.

Както писахме, “френската” жега, в трансформиран вид ще дойде на изток, към Балканите и у нас в началото на следващата седмица ще стане доста горещо, но температурите няма да превишат 40 градуса, като само на места ще достигнат стойности около 37 градуса. КРОCC

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе