30 факта за лъжата

в Любопитно

По данни на професора по еволюционна психология Карен Пейн, средностатистическият мъж лъже 1092 пъти в годината, а жената – 728 пъти.

Един от най-големите лъжци на ХХ век е Виктор Лустиг. В историята той влиза като човек, който два пъти продал Айфеловата кула.

Ислямът е една от малкото религии, която в редица случаи одобрява лъжата.

„Всички лъжат“ – твърди доктор Грегъри Хаус. И той е прав. Според статистиката всеки човек лъже поне 2-3 пъти на ден.

1. Лъжата е твърдение, което не отговаря на истината.
2. Лъжата фигурира в легендите, митовете и приказките. В западната традиция лъжата е порок, за който наказват или го поправят. В източните приказки присъстват лъжата и мошеническото поведение за спасяване.
3. Митоманията, или комплексът на Мюнхаузен, е болест, заради която човек усеща постоянно желание да изкривява истината. С лъжата той създава алтернативна реалност и често искрено вярва в своите думи.
4. Детекторът на лъжата не дава пълна гаранция в разпознаването на лъжата. Приборът измерва кръвното налягане и пулса, но сред лъжците има хора, които могат да го измамят. Според Федералната система за национална сигурност съвременните полиграфи са правдиви на 96%.
5. Когато човек лъже, в кръвта му се повишава съдържанието на кортизола и тестостерона.
6. Най-„лъжливата“ страна е Китай. По времето на експеримент, проведен от Университета в Източна Англия, става ясно, че 70% от анкетираните са лъгали, за да получат обещано парично възнаграждение.
7. Лъжата може да се раздели на спонтанна и планирана.
8. Спонтанният лъжец може да се издаде с поза, жест или поглед, но това не се отнася за професионалния лъжец.
9. Спонтанната лъжа е отбранителна; тя възниква обикновено под въздействието на обстоятелствата и лошо се запомня. Речта на спонтанния лъжец се характеризира с много паузи, уговорки и речеви грешки.
10. Изобилието от паузи в разговора още не е признак на лъжа. Може би човекът се опитва да подбере по-добре изразите си.
11. Планираната лъжа е обмислена. Речта на човека е уверена, стегната и спокойна.
12. Учени от университета Хъртфордшир са установили, че мъжете лъжат по-често от жените. По данни на професора по еволюционна психология Карен Пейн, средностатистическият мъж лъже 1092 пъти в годината, а жената – 728 пъти.
13. Жените най-често лъжат за собственото си състояние. Най-популярната фраза е „всичко ми е наред“; това доказват изследователи от Лондонския научен музей.
14. По данни на сайта HeadHunter най-много лъжци работят в сферата на търговията – над 67%.
15. Изследвания, проведени от университета в Амстердам, показват, че най-често лъжата възниква заради недостиг на време. Хора, които обмислят и приемат решения, лъжат по-малко.
16. Мозъкът на компулсивните лъжци работи по-добре и по-бързо, отколкото мозъкът на хора, които лъжат спонтанно. Ялинг Янг, ръководител на психологически изследвания в университета в Южна Калифорния, твърди, че в техния мозък се съдържа с 22-26% повече бяло вещество и е силно развита префронталната му кора.
17. Т.нар. суроватка на истината, или натриевият пентатол, не могат да накарат човек да не лъже. Тя само премахва психологическите му филтри.
18. Един от най-големите лъжци на ХХ век е Виктор Лустиг. В историята той влиза като човек, който два пъти продал Айфеловата кула.
19. Не е възможно да се определи лъжецът по очите, ако той лъже съзнателно.
20. Повечето религии смятат лъжата за голям грях. В Четирите благородни истини в будизма се казва, че човек трябва да върви по пътя на самодисциплината, избягвайки неправедната реч – лъжата.
21. Християнската вяра учи, че лъжата е голям грях: „Няма да живеете в моя дом, постъпвайки коварно; изричащият лъжа няма да остане пред очите ми…“ – Псалтир 100:7
22. Ислямът е една от малкото религии, която в редица случаи одобрява лъжата. Прочутият мюсюлмански историк и богослов Ал Табари казал: „Лъжата е грях, но не и тогава, когато служи за благото на мюсюлманина…“ Лъжата в името на Исляма се нарича такийя, а скриването на част от истината – китман.
23. Децата започват да лъжат примерно в същото време, когато се учат да говорят. Най-често тази лъжа не е съзнателна.
24. Могат да лъжат дори животните, твърди Стивън Новицки, биолог в университета Дюк. Резултати от изследвания показват, че могат да лъжат почти всичките представители на фауната. Например птиците сойки могат да предупредят с писък себеподобните си за опасност.
25. Психологът Робърт Райх в книгата си „Моралното животно“ твърди, че лъжата е двигател в еволюцията на човека. Според автора колкото повече е развита системата на комуникациите, толкова по-високо е нивото на лъжата в обществото.
26. Жените съжаляват за изречената лъжа в 82% от случаите, мъжете – само в 70%.
27. Американските учени Мариам Кучаки и Исаак Х. Смит доказали, че човек е по-честен до обяд. След 12 часа процентът на лъжата в речта на изследваните започнал да расте, постигайки максимума си вечерта.
28. Съществуват шест типа лъжи – манипулиране с качество, манипулиране с количество информация, предаване на двусмислена информация, неуместна информация, премълчаване и изкривяване.
29. Когато човек лъже, изпитва цяла гама от емоции, най-силни от които са страхът, възторгът, чувството на вина и срам.
30. Понятието „благородна лъжа“ се появило още в античните времена. За политиката на благородната лъжа се застъпвал Платон в „Държавата“.

Издателство PACПEP

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе