3.03.2017 г. “Презареди България” | Ексклузивен гост – акад. Петър Иванов (ВИДЕО)

В ефира на телевизия „Евроком“ стартира авторското политико-обзорно предаване „Презареди България” на Николай Бареков. То ще се излъчва  всеки четвъртък в 22 часа.  

Съдържанието на публицистичната рубрика ще изграждат „медийно неексплотирани теми от сферата на политиката“, тоест ще се задават теми и въпроси, които са неудобни за българските политици. В първото издание на предаването „Презереди България“ гостува  антрополог и психолог акад. Петър Иванов, който  ще направи задълбочен сравнителен анализ между антропологията на българските революционери и днешните общественици и техните заболявания. На база антропология, проф. Иванов поставя тежки диагнози на политиците в България. Той определя лидерите на партиите, като болни от шизофрения или агенти на Държавна сигурност.


В пилотния брой на предаването “Презареди България”,
Акад. Петър Иванов пред Бареков: Христо Иванов и Радан Кънев са шизофреници

Христо Иванов и Радан Кънев страдат от шизофрения, а политическите им формации (б.р. „Да, България” и „Нова република”) могат да се определят като шизоидни. Такава тежка диагноза постави известният антрополог и психолог акад. Петър Иванов по време на премиерния епизод на предаването на Николай Бареков „Презареди България”. Евродепутатът стартира телевизионната си продукция на 2 март и обяви, че ще се излъчва всеки четвъртък от 22:00 часа по Евроком. Обратния завой от политиката към журналистиката той обясни с погрома на медиите в България и тоталната липса на свобода на словото.  Хора с профил като този на Иванов и Кънев имат особена мисловна продукция, шизоидни елементи в разсъжденията си и гротескно поведение, разкри акад. Иванов. На въпрос от водещия защо подобни видимо опасни за обществото личности се лансират от сутрин до вечер от националните медии, антропологът обясни, че у нас, когато си плащаш добре, придобиваш „цяла кохорта обслужващ персонал от социолози, политолози и журналисти”. В студиото на Бареков гостът направи задълбочен сравнителен анализ между антропологията на българските революционери и днешните общественици. Като най-любопитна персона от психологическа гледна точка акад. Иванов определи бившия агент на ДС Красимир Каракачов. Деградацията той илюстрира чрез две снимки – едната на Каракачанов, а другата на някогашния деец на българското националноосвободително движение в Македония Ванче Михайлов.

Според антрополога профилите и на политици като Валери Симеонов, Волен Сидеров и Веселин Марешки не дават признаци за интелектуална надареност и на такива хора не следва да се гласува доверие. В заключение акад. Иванов категорично заяви, че у нас липсва политически елит и сравни политиците ни с „лазарки” –„ ходят от къщата на къща и там, където пуснат повече кравайчета, започват да пеят и да дават всичко от себе си”.  В началото на пилотния брой на авторското си предаване Бареков направи тежки признания пред зрителите и за първи път в телевизионен ефир даде отговор на въпроса защо отказа участие в предстоящите извънредни парламентарни избори. Политиците са заприличали на глутница, аз отказвам да бъда част от това. Макар и вълк-единак, аз съм от тези политически животни, които не са свикнали, да играят в цирка редом с лъвовете и мишките, призна той и прогнозира, че тези избори няма да донесат нищо добро на България. Мачът е нагласен, победителите са предизвестени, загубили няма да има – всички ще „седнат на софрата”. Целта е реанимация на провалената политиката на ГЕРБ, категоричен е Бареков. / Евроком, BNews