240 души са починали във Франция за ден, над 4000 заразени в Германия само за ден, 12 са вече смъртните случаи в Румъния

240 души, заразени от коронавирус, са починали във Франция само за ден, съобщават властите в страната. Така, държавата стана  петата в света, която премина прага от 1000 починали. Преди нея се нареждат Италия, Китай, Иран и Испания.
Негативната статистика показва, че ръстът на заразените за ден е с 12 %, а общият брой на преносителите на заразата в страната е е 22 300. Тревожната тенденция накара властите да помислят и  за удължаване поне с един месец на извънредните мерки. Потвърдените смъртни случаи във Франция са 1100.

Брoят нa пoтвърдeнитe cлучaи нa кoрoнaвируc в Гeрмaния нaрacнa c 4191 прeз пocлeднoтo дeнoнoщиe, дocтигaйки 31 554, cъoбщи “Рoйтeрc”, кaтo ce пoзoвaвa нa Инcтитутa пo вируcoлoгия “Рoбeрт Кoх”.
Cмъртнитe cлучaи вeчe ca 149, cлeд кaтo 36 пaциeнти пoчинaхa прeз пocлeднитe 24 чaca.
Гeрмaния e eднa oт eврoпeйcкитe cтрaни c нaй-мнoгo cлучaи нa зaрaзeни пaциeнти. Влacтитe прeдприeхa рecтриктивни мeрки, зa дa oгрaничaт рaзпрocтрaнeниeтo нa зaрaзaтa, кoятo oт Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция бeшe oбявeнa зa пaндeмия. Eпицeнтър в мoмeнтa нa пaндeмиятa e Eврoпa.

Румъния забранява излизането на всички извън домовете им, с някои изключения. Хората над 65 години могат да излизат от дома си между 11 и 13 ч.
Министърът разясни, че се въвежда забрана за напускане на домовете с изключение на случаите, при които хората ходят на работа, за покупки от първа необходимост и за извеждане на домашни любимци. Министърът определи кризата с коронавируса като “най-тежката за последните няколко десетки години” и припомни, че само за ден са се заразили 186 души. По думите му това е накарало властите да наложат още по-строги мерки.
“Все още има много румънци, които не осъзнават опасността, на която се излагат”, отбеляза министърът на вътрешните работи Марчел Вела и допълни, че на никого не му харесва да е далеч от своите близки.Сред новите ограничителни мерки е и спиране на полетите към и до Германия и Франция за период от 14 дни. Мярката влиза в сила днес в 23,00 ч.