2099 г.: Смъртта на Хомо сапиенс

в Любопитно
Loading...

Има една чудесна книга от известния футурист и изобретател Реймънд Курцуейл наречена „Сингулярността е близо“.  Следва да се отбележи , че  въпреки името, е много добра за четене. Авторът  с обичайния си оптимизъм за бъдещето, дава време на  човечеството в сегашния му вид до 2099 г.

 

След което идва окончателната и неотменима смърт  на нашия вид, чието място се заема от нова форма на разумен живот. Като се имат предвид темповете, с които се развиват сегашната наука и технологии, може да се предположи, че предвижданията на автора не изглеждат толкова фантастични . Ако историята на цивилизацията продължи  без някаква форсмажорна  стопираща сила, с висока степен на вероятност представените  по-долу предсказания следва да се сбъднат.

2017
Компютърът в общоприетия смисъл на думата ще е изчезващ. Фундаментално нови формфактори ще станат  вездесъщи миниатюрни устройства, които могат да бъдат монтирани в мебели, дрехи, и други подобни.

2018
Паметта на  компютъра ще е сравнима с човешкия мозък. Това ще се влага в  средностатистическа  компютърна конфигурация , която ще струва около хиляда долара.

2020
Единно световно икономическо управление- Световно правителство.

2025
Военни самолети и сухопътни превозни средства се  контролират от компютри.

2026
„Летящ автомобил “ – личният въздушен транспорт се превръща в реалност.

2029
Медицински нанороботи, които могат директно да атакува инфекциозни агенти, най-накрая ще премахнат  заплахата от епидемии и биотероризъм. Компютърът ще преминава теста на Тюринг ( процедура, предложена  от английски логик Алън Тюринг през 1950 г. и косвено доказваща невъзможността за мислещи машини).

2030
„Download на съзнанието“: подробно сканиране на мозъка прави възможна компютърна емулация на всички процеси в ума на един жив човек. Личният опит на  всеки се записва на  конкретен носител или се предава в реално време през безжични мрежи.

Имплантираните в мозъка нанороботи взаимодействат с  неговите клетки , контролирайки  всички сигнали на ЦНС. В резултат – ефект на  триизмерна виртуална реалност се постига без да се свързват периферни устройства. Нанотехнологията позволява да се настройват връзките между невроните . Хората могат свободно да променят своята идентичност, управлявайки способностите си, паметта , емоциите и волята. Виртуалната порнография в световния БВП се  увеличава от 0.5% до 10 %.

2045
„Сингулярност“: осъзнавайки превъзходство си над човека, нова форма на живот – изкуствен интелект – се възпроизвежда без контрол от него и се стреми към  планетарно господство. Известният от научната  фантастика сценарий за изтребване на вида хомо сапиенс от роботи няма да бъде реализиран,  поради липсата на ясни граници между човека и машината :

Машините са включени в човешкото тяло на молекулярно ниво, човешкото съзнание е записано в машината.

2099
„Пробуждане на вселената“.  Създаване на компютър,  по-компактен от този от предишното поколение , вече не може – достигнат е лимитът на това, което е физически възможно. По-мощна машина сега трябва също да има огромни размери; всяко вещество   вече е суровина за самостоятелно възпроизвеждане на машините ; Земята се превръща в единен суперкомпютър . Човекът умира. Да живее новата разумна форма на живот – симбиоза на човек и изкуствения интелект, която започва колонизация на Космоса.

30ДУМИ

ПО ТЕМАТА

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе