200 хиляди българи празнуват Гергьовден!

в България

Гергьовден е!

Днес България чества Св. Великомъченик Георги Победоносец

 Той е един от най-популярните и почитани светци у нас.

Св. Георги си почита както от християни, така и от мюсюлмани

На 6 май православната църка чества празника на Св. Георги Победоносец

Отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия

На този ден във всички епархии на Българската православна църква се прославя името на Св. Великомъченик Георги Победоносец.

Денят 6-ти май е и Празник на Българската армия. Започва да се чества още със създаването й. На 1 януари 1880 г. с Указ № 1 княз Александър I учредява първото българско отличие – ордена “За храброст”. Той е предназначен само за отличили се по време на война българи, проявили мъжество, героизъм и подвизи на бойното поле. С указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

На този ден Българската православна църква отслужва традиционен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София. Там ще бъдат осветени знамената-светини – знамето на Стиляна Параскевова. знамената на 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк, на Илинденско-Преображенското въстание и щандарта на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия “Г. С. Раковски”, военните формирования 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, и 44 510 – София. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Светейшество българският патриарх Неофит. Ще бъдат поднесени цветя и венци в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 часа на 6 май на площад “Княз Александър I” в София. Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта. В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия в София ще започне на 6 май от 9.00 часа с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин.

През тази година във Военния парад в София на 6 май ще участват до 1200 военнослужещи от Въоръжените сили, както и три самолета МиГ-29 и три вертолета – един Ми-17 и два “Кугър”, от състава на Военновъздушните сили.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта 6 май с вход свободен от 10.00 до 18.00 часа за постоянната хронологична и външна експозиция. Фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията, ще бъде представена специално за празника.

На този ден празник имат редица градове в страната, сред които Пещера, Каварна, Русе, Поморие.

Храмов празник празнуват десетки църкви и манастири, сред които Зографският манастир на Света Гора – Атон, Букоровският манастир, Гложенският манастир, Кремиковският манастир, както и най-старият архитектурен паметник в столицата – ротондата „Св. Георги” – от края на 3-ти и началото на 4-ти век.

Гергьовден, наричан още Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджевдан е почитан и сред християни и мюсюлмани. Празникът поставя началото на летния обреден календар, който приключва с Димитровден. Св. Георги е тачен като покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. На този ден традиционно се коли агне и се прави празничен курбан.

Имен ден празнуват всички с имена: Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Георги, Георгина, Гергана, Гергина, Гинка, Гиньо, Гиргин,Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица.

loading...
200 хиляди българи празнуват Гергьовден! by

Последни от България

Отиди Горе