2 юни – Денят на Ботев и на загиналите герои за България

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Денят на Христо Ботев

България отдава почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата

На 2 юни България отбелязва 143-та годишнина от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в 12 часа, в продължение на две минути, сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, трябва да спрат движението си и останат на място. Денят ще бъде отбелязан с ритуали по полагане на венци и цветя, както и други инициативи в цялата страна. На връх Околчица във Врачанския Балкан ще се проведе всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев, съобщава БНР. Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Както всяка година в Деня на Ботев, днес се очаква на Околчица да се съберат много хора от цялата страна. Предимно пеша и с велосипеди, към историческия връх ще поемат и врачани. В родния град на Христо Ботев – Калофер, годишнината ще бъде отбелязана с митинг-поклонение. По традиция с военна церемония от Националния  музей „Христо Ботев” ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Пред паметника на поета – революционер ще бъдат поднесени венци и цветя. Тържествената церемония в София пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина започва в 11,30 ч.

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си.

През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя.

Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави“ – убеден е той. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб „Радецки“ от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.

Днес Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас. От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

В памет на великия българин и неговата чета, ежегодно от 27 май до 2 юни стотици поклонници извървяват 120-километровия път от Козлодуй до връх Околчица, наречен още Ботева алея. Специална възстановка на събитията, организирана от национално дружество „Традиция“, поддържа спомена за подвига и саможертвата на Христо Ботев и неговите четници.

През годините начинът на празнуване и официалната формулировка на деня се променят. Но датата остава като един от най- заредените емоционално дни в нашия календар.

„Законът е напечатан само за робовете” – Христо Ботев 
За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката:

Последни от Некатегоризирани

Don`t copy text!
Отиди Горе