15 Цитата от Джон Стайнбек

в Свят
Loading...

15 Цитата от Джон Стайнбек, който критикува Системата

Джон Стайнбек е един от най-големите американски писатели на ХХ век. Един автор който разкри най-истинския лик на Америка и съумя да покаже с потресаваща сила нейната същност. Америка на малките, обикновени хора, Америка на страдалците, Америка на неудачниците.

1) „Вече рядко се случва двама души да се подкрепят. Кой знае защо е така. Сигурно всеки се страхува от ближния си в тоя мръсен свят.“„За мишките и хората“

2) ,,Животът не е поредица от и… и… и… Животът е поредица от или… или… или….”

3) ,,Властта не корумпира. Страхът корумпира… може би страхът от загуба на власт” ,,Краткото царуване на Пипин IV”

4) ,,… длъжни сме да помпим, че ще умрем, следователно нека се опитаме да живеем така, че нашата смърт да не носи облекчение на света” – ,,На изток от рая”

5) ,,Пътуването е като брака. Най-сигурният начин да сгрешиш е да мислиш, че ти контролираш” –,,Пътуване с Чарли: В търсен на Америка”

6) ,,Не е нужно човек да е много умен, за да е добър. Дори ми се струва, че е точно обратото” – ,,За мишките и хората”

7) ,,В политиката и сделките трябва със зъби и нокти да си пробиваш път, за да станеш цар на планината. Щом стигнеш там, вече можеш да бъдеш велик и милостив, но най-напред трябва да стигнеш” – ,,Зимата на нашето недоволство”

8) ,,Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго” – ,,На изток от рая”

9) ,,Човек се гордее с всяко нещо, стига то да му е едничкото. И може би колкото по-малко притежаваш толкоз повече ти се иска да се биеш в гърдите.”

10) “Някои хора мислят, че ако оздравяват, ще затъмнят славата на своето страдание. Но компресът на времето не признава никаква слава. Всеки оздравява, само трябва да изчака.” – “На изток от Рая”

11) “Казват, чистата рана зараствала най-бързо. За мен няма нищо по-печално от връзки, които се поддържат единствено посредством лепилото на пощенските марки. Не можеш ли да виждаш, да чуваш, да се докосваш до един човек, най-добре забрави го!” – “На изток от Рая”

12) “Глупостта нарушава понякога установения ход на нещата и позволява да започнете нещо ново.” – “Зимата на нашето недоволство”

13) “Хората запазват представите си, дори и когато не са верни. Та една ли е заблудата, в която вярваме, съзнавайки, че сме на крив път?” – “Улица Консервна”, “Благодатният четвъртък”

14) “Никой не знае как величието осенява човека. То може би лежи скрито в мрака, заспало дълбок сън, или – кой знае? – може би се врязва в него като ония шеметни огнени частици, идващи от космичното пространство. За величието обаче знаем следното: нуждата го вдига от сън и го тласка към действие; то никога не идва безболезнено; то променя човека, пречиства го и в същия миг го въодушевява – след това човек никога не може да възстанови първоначалната си простота.” – “Улица Консервна”, “Благодатният четвъртък”

15) „…хората със стадно чувство печелят битките, а свободните хора печелят войните.” – Из „Луната залезе”

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе