The Bulgarian Times

15 факта за луксозния живот в Дубай, които се оказват фалшиви

в Свят

Има много слухове и стереотипи за луксозния метрополис – шейхове, които са милионери, купчини злато и диаманти, яхти, гепарди вместо котки, както и петролни кладенци във всеки двор.

15. Дубай е столицата на милиардерите

Има около 5 000 милиардери в света, а само около 20 от тях живеят в Дубай (както и много скрити милионери). Световната столица на милиардерите е Пекин, а второто място се заема от Ню Йорк. Това пише сайтът Bright Side, който е събрал 15 от най-разпространените фалшиви твърдения за ОАЕ.

14. В Дубай няма бедни

Имайки предвид мигрантите, можем да кажем, че тук всъщност има много бедни. Заплатата на обикновения работник варира от 200 до 300 долара. Най-евтиният за мобилна връзка струва около 30 долара. Животът е много скъп и много хора живеят в малки помещения, заедно с други хора.

13. Дубай е идеалното място за отглеждане на деца

Повечето мигранти оставят децата си в родината им, защото не могат да плащат за образованието им. Обучението в държавното училище струва 100 хил. долара за 11 години. Освен това, горещият климат не помага за развитието на детето, тъй като то прекарва по-голямата част от времето си в климатизирана стая.

12. Дубай е държава

Дубай е град в Обединените Арабски Емирства, но това не е столицата (тя е Абу Даби). В ОАЕ има 7 емирства, които имат различни шейхове. Дубай е емирство.

11. В Дубай няма алкохол

Алкохолът е разрешен за туристите и хората, които не са мюсюлмани. За да го купите, е необходима специална карта или туристическа виза. Може да се насладите на алкохола във всеки хотел, всички нощни клубове и барове. Обикновено местата за нощния живот в Дубай, се намират в хотелите, а в емирството има повече от 500 такива места.

10. В Дубай няма безработица

Толкова е просто: Мигрантите без работна виза се изпращат у дома в рамките на 30 дни. Местните жители лесно могат да сменят работата си, защото получаването на висше образование във всеки университет по света е безплатно за тях (заплаща се от правителството на ОАЕ).

9. Дубай е екологично чист град

Поради темпото, с което нараства населението в емирството, вечното строителство, липсата на водни източници, промените в природните пейзажи, липсата на унифицирана система за управление на отпадъците и огромното количество автомобили,  не може да се каже, че Дубай е екологично привлекателен град.

8. В Дубай е вечно лято и времето винаги е добро

Само ако харесвате руските бани 24/7. През лятото и пролетта температурите достигат до 48 градуса по Целзий, без да се споменава високата влажност и вечното слънце. Небето е сиво заради голямото количество прах във въздуха. Но какво да очаквате от пустинен климат?

7. За да постигне това, което е, на Дубай са му трябвали много години

ОАЕ има способността да учудва, а това включва и възрастта му. Емирствата се обединиха през 1971 г.. Дубай е много млад град, който се развива динамично и продължава да уединява със своите иновации, постижения във финансовата сфера, технологии и туризъм.

6. Полицията в Дубай се вози само в луксозни автомобили

В целия свят се говори за лъскавите Ламборджинита и Бентлита, които са полицейските коли по улиците на Дубай. Все пак може и да видите скромните „Бмв“-та, „Ауди“-та и „Тойота“. Поради огромния брой спортни автомобили сред местните жители, полицията е длъжна да има супер бързи автомобили.

5. В Дубай всичко е автоматизирано

Технологията е навсякъде в този град – климатици на автобусните спирки и банкоматите, роботи-полицаи, метро на летището. Липсва им простата система –  няма отводняване в много райони и малък дъжд може да парализира живота на града. Между другото, канализационните системи не са навсякъде.

4. Гепардите и лъвовете са домашни любимци в Дубай

Отглеждането на диви екзотични животни е нарушение на закона в Дубай. Ако излезете с гепард или лъв в Дубай, може да влезете в затвора за 6 месеца и да получите наказание от 2 700 до 138 000 хил. долара. Повечето местни жители отглеждат котки и много харесват кучетата.

3. Дубай се състои само от небостъргачи

Това е град на контрасти – с небостъргачи на 163 етажа, многоетажни вили, жилищни сгради и едноетажни къщи. Въпреки това, местните предпочитат да живеят в частни вили, където нямат съседи.

2. В Дубай живеят предимно араби и местни жители

Около 25% от населението на Дубай са индийци. Местните хора формират едва 9% от населението. След индийците са мигрантите от Пакистан и Бангладеш. Тези хора обикновено работят в строителни обекти и заводи. 91% от населението на Дубай са хора от други страни.

1. Богатството на Дубай е благодарение на петрола

Дълго преди производството на петрол, хората от Дубай събират перли и преуспяват в този бизнес. Перлените бижута от Персийския залив винаги са били оценявани и ценни. Има специално място за историята на перлата във всеки културен център и музей на ОАЕ.

И все пак, Дубай е място, което си заслужава да посетите, за да създадете незабравими спомени и емоции.

Искра Иванова, 24 Часа

Просто конюшня… в Дубай

Последни от Свят

Снимка на деня

ПРИЕМИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ! ВЕДНАГА! Those inconsiderate leavers how dare they not consider
Отиди Горе