15 години затвор получи украинецът, организирал атентата срещу Алексей Петров

в България
Loading...

15 години затвора получи украинецът Роман Логвиненко, подсъдим за организането на атентата с 2 гранатомета срещу Алексей Петров, съобщи “24 часа”, цитиран от Нюз бг.

Присъдата е на състав на Софийския градски съд с председател Николай Николов.

Украинецът беше задържан на 30 януари 2016 г. и обвинен за организатор на покушението с 2 гранатомета срещу Алексей Петров.

Атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. “Кръстова вада”. Според обвинението Логвиненко дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да да извършат нападението. Снабдил ги и с двете коли, с които те избягали след атентата.

Това е станало сутринта, докато Петров пътувал с шофьора си Стефан Борисов в брониран “Мерцедес S 500 Гард”. Темпински и Чорний стреляли с гранатометите.

Макар двамата да улучили колата, попаденията им били под такъв ъгъл, че ударната вълна се приплъзнала по колата, без да навлезе в купето. И тримата украинци са обявени за издирване с червена бюлетина в Интерпол.

Решението не е окончателно, Логвиненко може да обжалва пред Софийския апелативен съд. Той остава в ареста.

Припомняме, че на 29 октомври 2015 г. автомобилът на Алексей Петров бе обстрелван с гранатомет от двама души в столичния квартал “Кръстова вада”.

Ден по-късно стана ясно, че са открити гранатометите, с които е стреляно по колата му.

След това бившият шеф на криминалистите Ботьо Ботев сподели убеждението си, че Алексей Петров вече сам разследва покушението.

На 2 февруари 2016 г. стана ясно, че са задържани руски или украински граждани за опита за покушение срещу бившата барета Алексей Петров.

След това от прокуратурата обявиха, че трима от задържанието за атентата са обявени за международно издирване с червен бюлетин, а покушението било перфектно подготвено.

Алексей Петров обяви награда от 100 хил. долара за информация, свързана с покушението срещу него.

На 25 октомври 2016 г. съдът върна делото за атентата срещу Алексей Петров на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

На 6 март 2017 г. стана ясно, че делото срещу Роман Логвиненко, обвинен за покушението срещу Алексей Петров, е върнато за втори път в Софийска градска прокуратура.

Последни от България

Отиди Горе