10 факта за гигантския руски хеликоптер, транспортирал замръзнал мамут

в ПО СВЕТА
Най-големият вертолет в света – Ми-26, с лекота транспортира камиони, танкове, други хеликоптери, огромни самолети и дори полярни мечета.

Този гигантски вертолет е гордостта на съветската и руската хеликоптерна индустрия. С дължината си от 40 м Ми-26 е най-големият хеликоптер в света. От него до момента са произведени 318 бройки.

Летящият гигант може да носи до 20 тона товар.

В него с лекота се побират близо 90 парашутисти или 60 ранени войници в легнало положение. В някои случаи обаче той е събирал и над 100 души, а пространството му за товар е колкото баскетболно летище.

Ми-26 прави своя дебют в Афганистан през 1984 година. Тогава той транспортира бойно оборудване, евакуира ранените от бойното оле и спасява повредени хеликоптери Ми-8.

 

През 2002 г. емблематичният вертолет отново навлиза във въздушното пространство на Афганистан. Използва се за евакуация на два повредени хеликоптера MH-47E Chinook и един AS532 Cougar от планините.

Вертолетът с лекота носи леки танкове и бойни машини на пехотата, но той се използва не само от военните. Ми-26 намира приложение в промишлеността за транспортиране на материали и помощ при строителни работи – използва се дори за гасене на пожари. Викан е и в спасителни операции на хора след трагедията в Чернобил.

През 2009 г. Ми-26 транспортира самолет Ту-134 от летище „Пулково“ до тренировъчна площадка на ЕМЕРКОМ пред смаяните очи на жителите на Санкт Петербург.

Хеликоптерът не винаги носи тежки товари. Веднъж един от тези вертолети е извикан да спаси полярно мече, загубило майка си в Арктика. Късметлията е спасен и откаран в природен резерват.

Но титлата „най-необикновен товар на Ми-26“ със сигурност принадлежи на 20-тонен замръзнал мамут…

За жалост най-големият хеликоптер в света се свързва и с най-смъртоносната катастрофа с вертолет в света. През 2002 г. по време на Втората чеченска война Ми-26 е взривен в небето от чеченски бунтовници. При трагедията живота си губят 127 души на борда на машината.

Russia Beyond

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Как работи най-големият хеликоптер в света (ВИДЕО)