10 неочаквани стоки, които изнася Русия

в ПО СВЕТА

Русия е известна на всички като енергиен износител, а през 2016 г. над 60% от приходите от държавния износ (общо $287 млрд) са именно в енергийния сектор. Но какво остава за другите 40%? Вече ви разказахме за основните продукти, които Русия продава извън граница, но ето списък с още 10 неочаквани стоки, които вероятно ще ви изненадат.

1. Банани, кокосови орехи и екзотични плодове

Въпреки че Русия не произвежда екзотични плодове, с изключение на дините, които растат в Краснодарска област, това не възпрепятства руските бизнесмени да купуват тропически плодове като банани, манго, авокадо, кокосов орех и ананас от по-топлите страни: Еквадор, Коста Рика, Мексико, Турция, Китай, Сърбия, Мароко, Египет и Азербайджан. Повечето от плодовете остават на местния пазар, но определено количество се препродава за съседните на Русия държави, предимно за Украйна, Беларус и Китай.

Според Световния търговски център (ITC) миналата година Русия е изнесла плодове и ядки на стойност близо $77 млн., като бананите са основна част от този износ (около $28,8 млн).

2. Подправки

През 2016 г. Русия стана един от най-големите износители на кориандър в света, продавайки на чуждестранните пазари семена от него на стойност $26,9 млн. Преди нея в тази класация е само от Индия с $31,9 милиона. Отделно се изнасят и други подправки, сред които джинджифил, шафран, куркума, мащерка, дафинов лист и къри – на обща стойност $4,4 млн. за миналата година, според данните на ITC. Сред основните пазари са Беларус, Казахстан, Украйна, Индия, САЩ, Туркменистан и Киргизстан.

3. Сладолед

Руският сладолед активно навлиза на световния пазар. Миналата година руският президент Владимир Путин занесе от кремообразното удоволствие на китайския си колега Си Дзинпин, след което произведеният в Русия сладолед стана особено популярен в Китай, а износът не спира да се увеличава.

Миналата година износът на руски сладолед за Китай нарасна 5 пъти, но това не е единственият голям пазар – други такива са Южна Корея, Германия, Чили, Израел, САЩ, Полша, Швеция, Дания и Швейцария. През 2016 г. стойността на сладоледения износ се е увеличила с 21,5%, достигайки $38 млн. за 17 214 тона.

4. Шоколад

Според руския Център за изследване на сладкарския пазар руските шоколади се изнасят в 50 страни, включително Канада, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Мароко и Иран. Най-много са купувачите от ОНД и Китай.

За последните две години шоколаденият износ се увеличава и от януари до август тази година е нараснал с 8,1%, достигайки 92 хил. тона на стойност $269 милиона. През 2016 г. общият износ възлиза на $476,7 млн. сочат данните на ITC.

5. Кафе и чай

Дори руснаците често не знаят, че страната им всъщност изнася доста големи количества чай и кафе. И руските, и големите чуждестранни брандове провеждат целия цикъл на производство в страната, като купуват суровини от Виетнам, Бразилия, Италия и Индия. След обработката крайният продукт отива в съседни държави от бившия СССР, Израел, а вече и Германия. Миналата година Русия е изнесла чай на стойност $76,3 млн. и кафе за $26,6 млн., също по данни на ITC.

6. Кръв

Друг необичаен продукт, който Русия изнася е… човешка и животинска кръв. Според данните на ITC миналата година стойността на този износ възлиза на $160,5 млн. (спрямо $130,2 млн. през 2015 г.). Основните вносители са Казахстан, Беларус, Узбекистан, Украйна, Ангола, Нигерия, Киргизстан и Китай. Някои европейски страни също купуват руска кръв: Финландия, Молдова, Латвия, Германия, Италия и Холандия. Използват я за медицински цели, разбира се.

7. Рога

Миналата година руските еленовъди в Ямалска област за първи път изнесоха за Китай 40 тона рога на стойност $1 милион. Китайците вярват, че еленовите рога са ефективно лекарство срещу редица заболявания и ги използват във фармацевтичните продукти и в производството на хранителни добавки. Трябва да отбележим, че миналата година за първи път този износ стана легален. Обикновено повечето сделки се водят на черния пазар и се оценяват на $42 млн. годишно.

Руските производители в Ямал изнасят и еленово месо, като за 2016 г. общото количество е 437,3 тона.

8. Шампоани и козметични продукти

По-слабият обменен курс на рублата през последните години значително засили износа на козметични продукти, отбелязва Руският експортен център (РЭЦ). За първата половина на 2017 г. износът се е увеличил с 46% в сравнение със същия период на 2016 г., с което достига $295,1 милиона.

Руските шампоани, кремове, парфюми и гримове са популярни в страните от ОНД, Латвия, Полша, Монголия, Чехия, Холандия, Германия и Великобритания. Наскоро експортът започна и във Франция, ОАЕ, Китай, Сингапур, Турция и Естония. Повечето от тези продукти са произведени от международни компании, работещи в Русия – като L’Oreal и Unilever.

9. Перални машини

Според РЭЦ през 2016 г. Русия е продала зад граница рекордните 1,4 милиона перални машини, с което се озовава сред 10-те най-големи износители на тези артикули. Руските перални не се продават само в ОНД, но и в Полша, Румъния, Германия и Италия.

Понижаването на курса на рублата позволи на много световни брандове да установят продукцията си в Русия, което от своя страна води до голямо увеличение в общия износ.

10. Вендинг машини

Очаква се глобалният пазар на вендинг машини да достигне $11,8 милиарда до 2025 г., а руските производители се включиха в играта. Тези уреди са популярни на локално ниво, а ниската рубла прави износът им зад граница особено изгоден. / Russia Beyond

ПО ТЕМАТА:

 

Тракторите са новите оръжия, с които Русия завладява света