Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

10 навика, които нанасят непоправима вреда на бъбреците

в Лайфстайл
Loading...

За никого не е тайна, че организмът на човек не може да бъде здрав, ако има проблеми с бъбреците. Тази двойка органи пречистват организма от продуктите на жизнената дейност и токсините, участват в обмяната на въглехидратите и белтъчините, в образуването на биологично активни вещества, нужни за регулиране на кръвното налягане и секретирането на хормони на надбъбреците. Малко хора знаят, че бъбреците страдат от неправилния начин на живот и последиците от това може да се окажат необратими.

Кои навици нанасят непоправима вреда на бъбреците

1. Цигарите и алкохолът. Единодушно лекарите ги поставят на първо място в списъка с най-вредните навици, които съсипват бъбреците. Всяка чаша алкохол и изпушена цигара ги претоварват неимоверно.
2. Прекаляването с кафе. Австралийски учени изяснили, че пристрастието към кафе, в частност към кофеина, уврежда бъбреците и сърцето. Това се случва, ако човек употребява над седем чашки кафе на ден.
3. Недостиг на сън. При недостиг на сън организмът не е отпочинал и не се е възстановил напълно, което се отразява негативно на бъбреците и на други органи.
4. Обездвижването. Липсата на физическа активност може да предизвика застой на кръв, което затруднява работата на бъбреците.
5. Дефицитът на витамини. Става дума за недостиг на витамин В6 в организма. При преработването на някои продукти в организма се образува отровната оксалова киселина, която съдържа калциеви и магнезиеви оксалати. Витамин В6 помага те да се преобразуват в разтворими съединения, а когато той е в дефицит, вредните соли засядат в бъбреците във вид на камъни и пясък.
6. Недостиг на вода. Организмът трябва да получава достатъчно чиста питейна вода, която не могат да заменят соковете, чаят или кафето. Само при достатъчно вода бъбреците могат да работят правилно и с нужната скорост.
7. Излишъкът от сол. Изобилието от сол в менюто нарушава водно-солевия баланс в организма, което нарушава бъбречната дейност.
8. Прекалено много белтъчини в менюто. Белтъчините също се извеждат от организма през бъбреците. Когато менюто е богато на белтъчни храни, се увеличава натоварването им.
9. Въздържане от уриниране. Лекари съветват, когато трябва да посети тоалетна, човек да не се въздържа. Рано или късно този навик може да предизвика бъбречна недостатъчност – нарушаване на всичките функции на бъбреците, което води до разстройство на водния, електролитния, азотистия и други видове обмяна.
10. Неправилно лечение. Лекарствата трябва да се приемат строго по инструкцията, в противен случай може да се получат странични ефекти, които в по-голямата си част засягат бъбреците. Редовното приемане на обезболяващи като аспирин, ибупрофен и ацетаминофен са много вредни за тях.

Продукти, които помагат за правилното функциониране на бъбреците

Диня
Краставици
Целина
Копър
Шипки
Ягоди
Моркови
Магданоз
Салвия, мента, невен, жълт кантарион, листа черна боровинка, полски хвощ

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

Loading...

Последни от Лайфстайл

Съдят Мадона

Loading... Жалбоподателка твърди, че кралицата на поп музиката Мадона не е била
Отиди Горе