вашият виртуален всекидневник

10 лоши навика, които изсмукват психическата ни енергия

в Свят

Всеки човек има определен запас от психическа енергия, която той използва да решава всекидневните си задачи.

Ако тази енергия свърши, се губи продуктивността му. Необходимо човек да се справи със следните лоши навици, за да не губи психическата си енергия.

1. Липсата на план.
Колкото повече решения взема човек, толкова повече психическа енергия изразходва. За всяко решение се губи енергия, затова много известни хора спестяват усилията си, например в обличането. Например Барак Хюсеин ОбамаСтив Джобс и Марк Зукърбърг в повечето случаи се явяват пред публика в едни и същи дрехи.

Американският предприемач и икономист Сет Годин никога не променя закуската си, която включва само бананаво-орехов коктейл.

Затова е нужно всяка вечер да си правим план за следващия ден.

Първо, посочете най-важните неотложни задачи.

2. Прекаленото планиране
Прекаленото планиране също може да бъде вредно. В списъка може да има задачи, свързани с работата, семейни срещи, спорт и пр., но е трудно да бъдат изпълнени всичките. Балансираният живот изисква да имаме време за почивка.

Всеки ден трябва да включваме в плана си време за занимания, които ни успокояват. Това може да бъдат хоби, четене на книги и пр.

3. Загърбването на безпорядъка
Продуктивността на работното място може да зависи от това, дали на него има ред. Според изследвания много зрителни стимули оказват влияние върху мозъка, когато човек се опитва да се съсредоточи. Когато на работната маса има много вещи, той хаби много психическа енергия, за да се концентрира.

Важно е да поддържаме ред навсякъде: на работното място, вкъщи и другаде. Това повишава концентрацията и успокоява.

4. Перфекционизмът
Стремежът към идеален резултат е хубаво нещо, но с мярка. Стремейки се да изпълни 10 задачи от 10, човек губи много време и резултатите му могат да не бъдат забелязани. Добре е той да спре в момента, когато стане ясно, че работата е свършена отлично и няма какво повече да се върши.

Не губете тонове психическа енергия за постигането на идеалния резултат. Просто свършете работата си добре.

5. Многото задачи
Поставянето на много задачи според изследвания е крайно неефективно. Всяко превключване на нова задача не минава безследно – всеки път той губи напразно психическа енергия.

Научете се да си поставяте по-малко задачи.

6. Нежелание да се водят записки
Колкото повече информация държите в главата си, толкова повече енергия губите. Това се отнася до покупките, идеите за почивка и дори обаждане по телефона. Ако всичкото това не се записва, на мозъка му се налага да работи с повече усилия. Записването е много просто и полезно; с него никога няма да забравите за важното.

Правете си записки на хартия или в електронен вид.

7. Лошото хранене
Онова, което ядете, оказва влияние върху продуктивността ви. Храните с висок гликемичен индекс – бял хляб, бял ориз, рафинирана захар и др., дават бърз заряд на енергия. Но след това настъпват спад в силите и умора. Продукти с нисък гликемичен индекс – пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, както и храните с високо съдържание на белтъчини, повишават енергията по-плавно и позволяват тя да се запази по-дълго.

Променете системата си на хранене, за да имате енергия. Яжте ядки, риба, пресни плодове и зеленчуци. Кофеинът помага, но за кратко.

8. Недостиг на вода
Нормата вода на ден е от шест до осем чаши. Снижената хидратация на организма оказва влияние върху продуктивността и самочувствието на човека.

9. Недостиг на сън
Достатъчният сън позволява на човек качествено да изпълнява задачите си.

Ако спите малко, вашият мозък не използва всичките си ресурси. Те могат да се разбудят с кофеин, но с времето към него се развива имунитет.

Затова давайте на организма си толкова сън, колкото му е нужен.

10. Игнорирането на любими занимания
Хобито, четенето на книги, курсове и спорт трябва да влязат в списъка с всекидневни задачи. Достатъчно е за любимо занимание да отделите дори само 20 минути; то отпуска, развеселява и ви позволява да се радвате на живота.

Росица Тодорова,Издателство”Распер”

Loading...
loading...
loading...
10 лоши навика, които изсмукват психическата ни енергия by

Последни от Свят

Отиди Горе