10 думи, които всъщност са фамилии

в Любопитно

Меценат

Гай Цилний Меценат – 70 г. пр. н. е. – 8 г. от н. е., е древноримски държавен деец, покровител на изкуствата и защитник на поетите.

Кардиган

Английският генерал лорд Кардиган – 1797-1868 г., бил началник на лека кавалерийска бригада, която била изпратена в Крим. Той изобретил плетения жакет с копчета без яка, който се подавал изпод мундира.

Бойкот

За пръв път тази дума използвали ирландски селяни, които защитавали правата си и се борели с английския управник Чарлз Бойкот през 1889 г. Съседите му престанали да разговарят с него, магазините отказвали да го обслужват.

Ватман

Ватман е фамилията на английския фабрикант Джеймс Уатмън, който изобретил нова форма хартия.

Хулиган

В края на 18 век в едно от предградията на Лондон живяло семейството на ирландеца Патрик Хулиган. То постоянно се забърквало с погроми и скандали. Едно английско издание превърнало семейство Хулиган в персонаж на комикси.

Сандвич

Граф Сандвич – 1718-1892 г., бил заклет картоиграч. Според легендата той цели денонощия стоял на игралната маса и искал да му сервират студено говеждо месо между две филии хляб, за да не прекъсва заниманието си с ядене и да не си цапа прекалено ръцете.

Ловелас

Красавецът аристократ и коварен съблазнител Робърт Ловелас, чиято фамилия произлиза от английската дума – love – любов, е персонаж на писателя Самуел Ричардсън – „Клариса“, написан през 1748 г. Благодарение на популярността на романа фамилията Ловелас станала нарицателна за любовник още през 18 век.

Блутуз

От английски blue tooth – син зъб. Тази технология е наречена в чест на краля на викингите Харалд Първи Синезъбия – 930-986 г. Кралят получил прозвището си заради тъмния си преден зъб. Той обединил народите на територията на съвременните Дания и Скон – провинция в Швеция, където била разработена тази технология. Логотипът на блутуз е съчетанието на две скандинавски руни, чиито звукови значения отговарят на инициалите на краля.

Мазохизъм

Склонността да се получава удоволствие от насилие или мъчение е „наследство“ на австрийския писател Леополд Захер-Мазох – 1836-1895 г., в чиито романи са описани подобни наклонности.

Халифе

Френският генерал Гастон Халифе – 1830-1909 г., бил ранен в крака по времето на езда, заради което не можел да носи прилепнали панталони. Дъщеря му ушила модел, който бил свободен в бедрата.

Издателство PACПEP

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе