10 МИЛИАРДА ДЪЛГ: Парламентарната комисия одобри актуализацията на бюджета

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Комисията по бюджет и финанси разгледа актуализацията на бюджета на второ четене.

Промените в Закона за държавния бюджет за 2020 г. бяха приети на 3 април 2020 г. Те предвиждат увеличаване на лимита за поемане на нов държавен дълг от 2, 2 млрд. лв. на 10 млрд. лв.

От финансовото министерство уверяват, че тази мярка се приема главно, за да гарантира гъвкавост.

Измененията предвиджат Министерският съвет да може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения на Българската банка за развитие по Закона за Българската банка за развитие в размер до 700,0 млн. лв. или тяхната валутна равностойност при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Предложенията на БСП не бяха приети. Те искаха безвъзмездно държавата да осигури по една минимална заплата плюс осигуровките. Това ще струва 912 млн. лева за тази група българи. Втората мярка е за земеделските производители. Предлагаме помощ за отглеждането плодове, зеленчуци, месо и мляко. За ресторантите – те искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и освобождаване от ДДС на изхвърлените храни. Четвъртата мярка – един трансфер от държавата от общините в размер на 10% от държавната субсидия. Общо всичко ще струва около 1,5 млрд. лв.

Пазарите в момента са неспокойни, затова поисках лимит на дълг не в размер 2.2 млрд. и 4.5 млрд,, което е дупката, която ще се отвори в държавния бюджет, а поисках 10 млрд. лв., за да имаме гъвкавост. Т.е 7.8 млрд. ще имаме допълнителен лимит на дълг, за да можем да наблюдаваме пазарите. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

„Международните финансови институции са много на брой и не е само Международният валутен фонд, те включват и Европейската народна банка“, отговори той на Румен Гечев на заседание на Комисията по бюджет и финанси.

Гечев изрази безпокойство, че ако пожелаем заем от Международния валутен фонд, те имат много добри условия, но имат и много тежки условия, които ние можем да изпълним.

По член 68А БНБ може да предоставя заеми на държавата, но Горанов прекрати този спор и оттегли член 68А.

Последни от НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Don`t copy text!
Отиди Горе