Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Япония зад маската (ФИЛМ)

в Любопитно
Loading...

Джон Пилджър ни поднася уникално свидетелство за живота на обикновените японци през 80-те години, когато Япония се счита за икономическото чудо, което се очаква да задмине САЩ и да се превърне в първата икономическа сила в света.

Две десетилетия след като пише в “Дейли мирър” за възхода на Япония като икономическа сила, Джон Пилджър се връща в страната, за да направи документалния си филм “Япония зад маската”, който показва, че “японското чудо” се дължи до голяма степен на труда и страданията на мнозинството.
Той описва сериозния натиск върху децата да се справят добре в училище, ниското заплащане на труда, смазването на синдикатите и 1,6-те милиона официално безработни – в рязък контраст с послушната работна сила, представяна пред външния свят. Лъскавите реклами на японски стоки са показани наред с кадри на фабриките-потилници и жертвите на индустриалното замърсяване.
Обратно на битуващото у нас убеждение през 80-те години за проспериращото японско общество, филмът на Джон Пилджър разкрива пред нас тъжната картина на хора, лишени от всякаква свобода и социални придобивки, на каквито в същия период се радва населението в България.

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе