Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Ще се дигитализира ли китайският юан?

в Крипто
Loading...

Китай и крипто: несигурна връзка

Доналд Тапскот – изпълнителен председател на Blockchain Research Institute – твърди, че китайският юан вероятно ще се превърне в криптовалута през следващите години.

В миналото Китай нямаше прекрасни отношения с дигиталните активи. Миналата година страната забрани всички дейности, свързани с крипто търговия и платформите за обмен, изразявайки загриженост относно злонамереното поведение (т.е. хакерства и кражби) и променливия характер на цените на дигиталните валути.

В допълнение, страната публикува списък на опасностите за околната среда, чиято цел е да спре през следващите години. Сред изброените елементи е копаенето на биткойн и крипто като цяло, макар че не е ясно кога (или дори ако) Китай ще се ангажира с това. Страната издава подобни списъци от години и не прави почти нищо за тези предполагаеми опасности, така че е трудно да се каже, дали добивът на биткойн наистина няма място в бъдещето на Китай.

Списъкът е изготвен от Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), организация, която се стреми да премахне всичко, което създава опасения за безопасността, „сериозно похабени ресурси“ или „замърсяване на околната среда“.

За разлика от това, сегашният китайски президент Си Дзинпин коментира, че блокчейн – технологията, която е в основата на всички форми на крипто – е сред най-важните технологии за бъдещето на страната.

Тапскот казва, че наскоро се срещна с заместник-председателя на Комунистическата партия в Китай. Сред обсъжданите теми беше предполагаемата забрана. Той твърди:

Наистина не е необходимо да се прави това (става въпрос за забраната за борсите и копачите), защото след 20 години няма да използваме биткойн в Китай. Китайският народ ще използва юана, а само той ще стане криптовалута. Централната банка на Китай ще я превърне в дигитален актив.

Тапскот също имаше какво да каже по отношение на дигиталния финансов обмен. Той възкликна, че не само може да прави бизнес в Китай, но и че те вероятно ще доминират централните борси, благодарение на тяхната прозрачност и способности да откриват „лошо поведение“. Той казва, че на практика всички активи, дори ценни книжа, в крайна сметка ще се ориентират към децентрализиран обмен.

Какво ще загуби Китай след забрана за копаене?

Китай взе жестока позиция срещу криптовалутите, стигайки до там да забрани ICO през 2018 година. В същото време страната служи като глобален крипто-център, като около 60% от новите биткойни се добиват и се появяват от китайски пулове (басейни). Главната компания за крипто добив в страната, Bitmain, контролираше до 11 отделни ферми за копаене в Китай, до средата на 2018 година.

Ако NDRC някога изложи забрана за копаене на биткойн, Bitmain и други гиганти като тях биха могли да пострадат много и Китай ще загуби един от своите най-големи източници на приходи. Китай също е лидер в блокчейн пространството, с докладвани 263 блокчейн проекта до този момент. Cryptodnes. bg

 

Последни от Крипто

Отиди Горе