Шведите похарчили милиони евро за търсене на руска подводница и намерили счупена шамандура

в ПО СВЕТА

Военноморските сили на Швеция прихванаха кодиран сигнал и по грешка организираха операция по издирването на чуждестранни подводници. Това съобщи gazeta.ru, като цитира шведското издание Svenska Dagbladet.

Инцидентът се е случил още през 2014 година. Шведите подозирали, че става въпрос за руска миниподводница. Издирвателната операция продължила около седмица и струвала на Швеция 20 милиона крони (1,8 милиона евро). След края ѝ шведският министър на отбраната Петер Хултквист заявил, че военните са намерили потвърждение, че в териториалните води на страната е имало чуждестранна подводница.

Според Пер Улсон от Шведската метеорологична служба (SMHI) обаче източник на сигнала се оказала счупена метеорологична шамандура в Балтийско море. Грешката е установена при анализ на записи от друга подводница с по-съвременно оборудване.

Шведското министерство на отбраната разбрало за грешката през пролетта на 2015 г., но властите били информирани едва четири месеца по-късно. Тогава парламентът вече бил одобрил увеличение на разходите за отбрана в размер на 10 милиона крони (923 милиона евро) и отделянето на допълнителни ресурси за издирване на чуждестранни подводници в териториалните води на Швеция, припомня lenta.ru.

Russia Beyond

ПО ТЕМАТА