„Човекът от 2029 година“: Как руснак от Челябинск прибира колата си под земята (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Водачът, който спуска колата си под земята в Челябинск, бе наречен в социалните мрежи „човекът от 2029 година“. Хората се свързаха и с основателя на Tesla Илон Мъск, за да го попитат как му се струва това изобретение. Мнозина се чудят доколко то е реално и дали не е монтаж.

Няма монтаж. Това е пилотен проект за паркинг, който побира автомобилите два пъти по-компактно, освобождавайки място. Тази интересна идея, основана изцяло на съвременните нужди, все още не се прилага масово.

„В продължение на две години се опитваме да съгласуваме проекта за паркинг, за да се монтират тези мобилни платформи, но не успяваме да го направим. Бюрокрацията отново спечели“, каза Александър Воробьов, директор на фирма „Метчелстрой“, която притежава патента. По план трябва да има 20 такива модула за 40 автомобила.

Вместо планираните 20 платформи, на паркинга има само две. Те се управляват от пулт, разположен непосредствено до тях. Идеята е водачът да паркира колата, да излезе от автомобила и да го спусне под земята.

Въпреки студа механизмът работи без грешки, спуска се и се повдига доста бързо. Междувременно, подчерта Воробьов, не се изисква специална поддръжка за такава платформа. Под земята е тъмно и е значително по-топло, отколкото на повърхността.

„Този ​​много прост механизъм работи 10 години без никаква поддръжка. Ние всъщност дарихме това устройство на хората, които живеят тук. Те го харесват и използват само метла и лопата за поддръжка“, добавя Александър Воробьов.

„Трудно е да се говори за цената, защото това е първият модел, експериментален. Във всеки случай е значително по-евтино от изграждането на многоетажен или подземен паркинг. В тези случаи, според различни оценки, цената е около 700 хиляди до един милион рубли (9000 до 13 000 евро), а в нашия проект цената е два пъти по-ниска. Външният вид на града не се разваля: затваряме паркинга и нищо не може да се види. Ако не изчистите снега, не можете да видите къде се намира. И не трябва да се почиства, защото масивната платформа преминава през всичко“.

Капацитетът на този двуетажен паркинг е 5 тона. Range Rover и KIA Sorento (тежащи около 4,5 тона) с водача и пътника се спускат и издигат лесно и без забавяне. Механизмът работи на електроенергия, а всички кабели се поставят по време на строителството. Russia Beyond