Чили е във война, обяви президентът Пинера

“Ние сме във война с мощен враг”, заяви в неделя, 20 октомври, чилийският президент Себастиан Пинера, чиято страна е разтърсена от три дни от безредици, при които загинаха седем души.

Генерал Хавиер Итуриага, който в петък бе натоварен с обществената сигурност от държавния глава, призова жителите да останат “спокойни” и да не напускат домовете си, съобщава АФП.

Безредиците, които започнаха с увеличението на цената на обществения транспорт, продължават, въпреки че правителството оттегли тази мярка.

“Ние сме във война с мощен, безпощаден враг, който не уважава нищо и никого и е готов да използва насилие и престъпление без ограничения”, заяви държавният глава пред медиите.

Над 300 души са пострадали в сблъсъци със силите на реда по време на протестите в Чили срещу повишението на цените на билетите за метрото, предаде ТАСС.

Президентът Себастиан Пинера въведе извънредно положение в още три града на страната и прилежащите им общини – Ла Серена, Кокимбо и Ранкагауа заради протестите. Извънредното положение ще бъде в сила 15 дни и при необходимост ще бъде удължено.

Цените на билетите за метро бяха увеличени средно с 30 песо до максимално 850 песо (1,2 долара). Това породи протести, прераснали в насилие между демонстранти и силите на реда. Заради усложнената ситуация президентът Пинера отмени повишението на цените на пътуванията в обществения транспорт, посочва БТА.