Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Централната банка на Канада обмисля да издаде собствена криптовалута

в Крипто
Loading...

Централната банка на Канада изрази своя интерес да издаде собствена криптовалута, за да наложи KYC и да ограничи „пряката заплаха“ от дигитални валути за паричния контрол.

Централната банка на Канада заяви, че въвеждането на тяхната дигитална валута ще бъде постепенно, за да се приспособи пазара към нейното обращение, но с течение на времето криптовалутата ще замени физическите пари. Според вътрешно представяне, направено от банката, алтернативата ще бъде по-ефективна от разходите, тъй като фиатното обращение ще изисква повече средства през следващите години.

Проектът, предложен от канадската банка, все още се проучва, като плана до този момент не е получил разрешение.

Презентацията, озаглавена „Парите на централната банка: Следващото поколение“, предупреждава, че фиатните пари в крайна сметка могат да се окажат ненужни като метод на разплащане и прогнозира, че „може да дойде време, в което на търговците / банките ще им се струва твърде скъпо да приемат банкноти“.

Предложението цитира повече от дузина ползи за банката, която издава собствена дигитална валута, споменавайки само един недостатък.

„Допълнителен метод на плащане може да направи платежната система по-стабилна.“

Въпреки това беше отбелязано, че криптовалутите „също представляват риск за стабилно и евтино финансиране на банките.“

Също така беше предложено, че криптовалутите могат да се използват като разплащателно средство за лихви по салда и че дигиталния им характер би позволил да събират повече информация от своите банкови клиенти – повече, отколкото ако използват пари в брой.

„Лични данни може да не са споделени с получателя на плащането, но могат да бъдат споделени с полицията или данъчните власти“, гласи презентацията.

Банката на Канада започна да разучава криптовалутите през 2013 г., според Financial Post, но тя не е единствената, тъй като много международни банки разкриха  плановете си за суверенна дигитална валута, поради бързия темп на глобално приемане на крипто активите.

„Трябва да внесем иновации, за да останем в играта“, заяви Стивън Мърчисън, и добави, че „Криптовалутите могат да станат пряка заплаха за способността ни да прилагаме парична политика и ролята на кредитор от последна инстанция (LOLR)“.

Централните банки поясниха колко е важно поддържането на паричния контрол, когато става въпрос за издаване на собствени дигитални проекти, докато мониторингът и проследяването на потребителските транзакции са по-малко адресирана тема, поради очевидни причини.

Cryptodnes. bg

Заплаха за САЩ: Дигиталната валута на Китай е готова според централната им банка

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе