Централната банка на Бахамите издава национална дигитална валута

в Крипто
Loading...

Централната банка на Бахамските острови (CBOB) ще сключи официално споразумение за развитие на дигитална валутна система на 30 май.

Днес CBOB ще подпише официално споразумение с доставчика на транзакции NZIA.io, за да изгради и внедри “Project Sand Dollar”, първата дигитална валута на Бахамите.

Бахамската централна банка за първи път обяви NZIA за ключов сътрудник по проекта в началото на март 2019, заедно със Сингапурската компания за разработка на софтуер Zynesis.

Инициативата „Project Sand Dollar“ ще бъде „интегрирана, достъпна система за електронни плащания за всички предприятия и резиденти“, казват от централната банка.

Проектът ще бъде съобразен с местните финансови разпоредби и има за цел да осигури равен достъп до дигиталните плащания за жителите на островната държава, като намали фиатните транзакции и разходите за предоставяне на услуги.

Докато CBOB все още не е обявил първите избрани острови за тестване на проекта, управителят на банката, Джон Роле, твърди, че институцията очаква да приеме проекта за островите до 2020 година.

CBOB за пръв път разкри плановете си да въведе своя собствена правителствена дигитална валута още през юни 2018 година.

Вчера, президентът на немската централна банка, Deutsche Bundesbank, предупреди централните банки за потенциалните рискове от въвеждането на дигитални валути.

Длъжностното лице заяви, че приемането на дигитални пари може потенциално да дестабилизира финансовата система по време на кризисни периоди, както и да промени “фундаментално бизнес модела на банките” дори в добра икономическа среда. Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе