Цветан Василев е поискал да говори пред съда, прокуратурата е против

в БЪЛГАРИЯ

Обвиняваният за ръководител на организирана престъпна група, източила Корпоративна търговска банка Цветан Василев иска да даде обяснения пред Специализирания съд, а Специализираната прокуратура е против. Това стана ясно от заседанието по „делото КТБ“, „, което е на фаза изслушване на обяснения от подсъдимите.

„Заявявам желанието на Цветан Василев да даде обяснение пред този състав на съда по всяко време, по което му бъде осигурена техническа възможност да стори това. За да не бъда обвинен, че искам да шиканирам процеса. Стига вие да решите, че можете да му предоставите тази възможност. С оглед правото му на защита и правото да дава обяснения.“

Това е заявил в съдебна зала адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов, цитиран от Клуб Z. Според Симеонов той вече два пъти е искал в рамките на досъдебното производство от прокуратурата възможността главният обвиняем да бъде разпитан по видеоконферентна връзка. Нещо, което е позволено от НПК. Това им е било отказано от прокурорите, тъй като разпитът на Василев щял „да попречи на разкриването на обективната истина“.

Адвокатът на Василев пак предложи Василев да бъде разпитан дистанционно, по всички възможни способи, технически приложения и в момент, когато съдът прецени. Срещу това обаче отново са се обявили от специализираната прокуратура. Според тях това било изключение в закона, а Цветан Василев, ако иска да говори, може да се съгласи да го екстрадират. Това издавало неговото недобросъвестно поведение и затова той не бива да бъде разпитван.

„Ще направя възможното, за да разбера какво можем и кога можем. Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото да дава обяснения“, постановила съдията по делото Виржиния Петрова.