Цветанов: Цената F-16 може да падне | Карадайъ: ДПС подкрепя сделката | Симеонов: Списаревски ще се обърне в гроба, ако ви види | Марешки: Референдум за F-16

в България

„Убеден съм, че цената на изтребителите може и да падне. Тази цена, която към настоящия момент има в офертите, не е реална и няма да бъде съотносима към крайния процес, който би могъл да завърши след няколко месеца”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод предстоящите преговори за придобиване на нов боен самолет за авиацията ни, съобщава БГНЕС. Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви от парламентарната трибуна, че депутатите от движението ще подкрепят предложението на кабинета за преговори със САЩ по придобиването на Ф-16.

„Когато започнат преговорите по същество с всички детайли, които ще могат да бъдат представени в една подготовка на споразумение между САЩ и България, тогава мисля, че ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, заяви Цветан Цветанов.

Според него в момента всички цифри са хипотетични, а детайлите ще бъдат уточнени в процеса на преговорите.

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе първият депутат, който взе думата, след като разискванията в пленарната зала бяха открити, съобщава „Епицентър“.

„Ще бъда много кратък, ДПС категорично подкрепя решението и ще гласуваме „за“! Нашата позиция е ясно и строго последователна – и 90-та година, и 99-та година и през 2017-та година и през 2019-та година тя е една и съща. От близо 30 години неизменно поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Когато става въпрос за националната сигурност, популизмът няма място!“, бе категоричен Карадайъ.

„Националната сигурност започва там, където свършва популизмът. И по-точно – там, където започва популизмът, свършва националната сигурност. Ние говорим за купуване на сигурност, а не просто за купуване на бойни самолети!“, продължи от парламентарната трибуна той.

„Решението е политическо и стратегическо за страната и ние го подкрепяме. ГЕРБ до вчера твърдяха едно, а днес твърдят, че решението е политическо и стратегическо за националната сигурност. Е, като е така, възниква въпросът може ли ГЕРБ да осигури такова политическо и стратегическо мнозинство от управляващата коалиция в Народното събрание по този политически и стратегически въпрос. И, ако не могат – що за управление е това? В чий интерес е това. Въпросът е риторичен“, каза още лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.


Никой не го е еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум за F-16. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде агенция „Фокус“.

„Ние както многократно сме заявявали, никога и по никакъв начин нямa да подкрепим харченето на български пари. В предизборните програми на всички партии се говори за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено образование и здравеопазване, за подпомагане на полицаите, за да могат те да свършат така работата, че всеки български гражданин да живее спокойно и мирно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени“, допълни още Марешки.


„Не мога да говоря от името на цялата коалиция „Обединени патриоти“, но от НФСБ сме категорично против сделката за Ф-16″. Това заяви Валери Симеонов от парламентарната трибуна по време на дебатите за закупуване на нов изтребител в Народното събрание.

Според лидерът на НФСБ подобен ход няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. Симеонов предложи друга алтернатива на бойните самолети – ракетни системи.

„Най-сигурното и най-евтино решение на казуса е изграждането на ракетни бази, оборудвани с ракети „земя-въздух“. Нелепо е да говорим за защита на българското небе с 8 самолета, след като съседите ни имат по много повече, някои дори по 600, а Русия – 1000. Това е неуместно харчене на пари“, твърдо заяви Симеонов.

Обръщайки се към преговарящите по сделката за Ф-16, председателят на НФСБ заяви: „Във всеки един момент можете да бъдете изиграни и да променят условията за сделката. Призовавам поне за нов конкурс“.

„Сегашното положение е унизително. Капитан Списаревски ще се обърне в гроба, ако ви види“, завърши Симеонов.

Последни от България

Капитал-но извращение

Преди 10-на дни, в предпоследния си брой любимият (дез)информационен инструмент на фондация
Отиди Горе