Цацаров иска от ДАНС информацията за офшорни сметки на хора от властта

в БЪЛГАРИЯ

Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от ръководството ДАНС цялата налична информация, включително от финансовото разузнаване, относно банкови сметки в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Това съобщиха от прокуратурата.

Писмото на главния прокурор вижте ТУК.

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от Председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация /включително и от финансовото разузнаване/ относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред, съобщава пресслужбата на прокуратурата. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

„Епицентър“ припомня, че преди три дни, в неделя по време на посещението си в Асеновград президентът Румен Радев призова именно за това – за проверки на офшорните сметки. Държавният глава подчерта, че „Апартаментгейт“ е само началото. „Това е „вододел, който ще покаже накъде ще върви държавата. Трябват разкрития, присъди, конфискация, връщане на парите“, настоя Радев.

Според държавния глава, „проблемът на премиера е, че безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки“.