Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Хотелите по морето предлагат до 30 процента отстъпки

в България
Loading...

Прогнозите за труден летен сезон се потвърдиха. Много от базите по родното Черноморие останаха незапълнени дори през най-силните дни. Повечето от хотелите вече предлагат отстъпки между 10% и 30%, за да спасят сезона и да напълнят базите си. Част от причините, поради които местата за настаняване, остават празни, са липсата на ранни записвания, отлива на руски и германски туристи, както и активизирането на конкурентния пазар в Гърция и Турция.

Какви мерки предприемат хотелиери и ресторантьори в опит да ограничат щетите от слабия сезон и да преодолеят кризата? В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха хотелиерът Атанас Карагеоргиев и Гешо Любенов – член на Варненска туристическа камара.

Атанас Карагеоргиев призна, че е успял да напълни базата едва през август. Това, обаче, е за сметка на намаление на цените и на слабия сезон, който реализирахме през юли, каза той. Според него причините за слабия сезон са комплексни, но най-вече влияе негативно влияе “отдръпването на държавата от ангажимента си да участва в реализирането на туристическия продукт в България”. За него “бедата идва тепърва следващата година, когато вече ще имаме цени с 20 % по-ниски от сегашните”.

Гешо Любенов заяви, че причините за трудния туристически сезон са “глобални”. Това са причини от няколко поредни години. Това е дългосрочна политика в тази посока, която не помага на туризма, заяви той. По думите му наложително е “да се рекламират и да се обръща внимание на пазари, които имат ръст, като Украйна, Полша, Литва, Латвия, Естония, Чехия. Нашият продукт никак не е лош, вземайки предвид цена-качество, и тези пазари точно това търсят – точно нашия продукт. Там трябва да се обърне следващата година, за да нямаме такива стресови ситуации, категоричен беше Любенов. Той добави, че сезонът е най-лошият от 10 години насам, че говорим за срив, а не спад, и прогнозира, че “догодина ни очаква приблизително същият туристически сезон”, ако нищо не се промени.

Заглавна снимка: Sea Sense Boutique Hotel 

 

Loading...

Последни от България

Отиди Горе