Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Франция забранява Е171

в Лайфстайл
Loading...

В изследвания е доказано, че Е171 е опасна за черния дроб, бъбреците, мозъка, далака, сърцето и белия дроб. Тази добавка се натрупва в тези органи и им оказва токсично действие.

През 2020 г. във Франция официално забраняват една от най-популярните хранителни добавки – Е171. Подозират, че тя е канцерогенна. А изследователи продължават да ни убеждават, че Е-добавките са безопасни.

През 2016 г. е проведено изследване, което показало, че при добавянето на Е171 в храна на мишки, след 100 дни в организма на 40% от опитните животни се развили предракови промени в червата. Тази огромна цифра разтревожи учените, защото Е171 се използва широко в хранителната индустрия.

Целият организъм е под прицел

Френската национална агенция ANSES започна да изучава добавката по-детайлно. Изследванията показват, че тя уврежда червата и позволява вредните бактерии от тях да проникнат в целия организъм. Това нарушава процеса на всмукване на полезни вещества в кръвта.  В изследвания е доказано, че Е171 е опасна за черния дроб, бъбреците, мозъка, далака, сърцето и белия дроб. Тази добавка се натрупва в тези органи и им оказва токсично действие. ANSES проучи тези изследвания и официално заяви, че Е171 не е безопасна и че за нея трябва да се установи безопасно ниво на употреба. Освен това според много изследвания, когато тази добавка се вдишва, може да предизвика рак на белия дроб.

Е171 е почти навсякъде

Е171, която има още няколко имена, между които и титанов диоксид, се среща в маса хранителни продукти: бонбони, глазури, сладкарски изделия, които имат бял цвят, дъвки, декорации за торти, кифли, кроасани; освен това Е171 се съдържа в пасти за зъби, на които придава белия цвят. Като оцветител се използва в производството на лекарства, козметика, санитарни средства. Ако на етикета на един бял сапун прочетете, че съдържа Cl 77891, това е титанов диоксид в ролята на оцветител. Боите за коса, слънцезащитна и други видове козметика също често съдържат титанов диоксид; подобни средства се произвеждат и във вид на спрейове. В такива случаи ние вдишваме Е171. Титанов диоксид се използва в производството на гуми, пластмаси, хартия, лакове и др.

Принципът на „неуловимия Джо“

Защо толкова дълго използваната добавка, смятана за безвредна, изведнъж стана опасна? Тук действа принципът на „неуловимия Джо“: изследователите не са търсили вредност в титановия диоксид, тъй като по качествата си той отговаря на критериите за безвредни вещества. Това вещество било неразтворимо и следователно не се всмуквало в червата, а минавало транзит през храносмилателния тракт, затова не било вредно. Когато в промишлеността навлизат наночастиците, на титановите белила започват да гледат другояче. Голяма част от титановия диоксид е представена от наночастици, обозначени като TiO2-NP – NP е английската абревиатура на наночастиците, които се образуват при получаването му от титаносъдържащи руди. Наночастиците не се разтварят; те проникват в човешките тъкани не във вид на разтвори, а по друг начин, тъй като имат много малки размери. Тези частици проникват през стените на храносмилателния тракт, през кожата, белия дроб, а вътре в организма проникват чрез различни органи и тъкани, затова могат да бъдат опасни и други добавки с наночастици, не само Е171. Френските експерти от ANSES имат намерението да изучат и други възможни наночастици в хранителните добавки и в нашето хранене. Франция и целият Евросъюз предупреждават за злокачественото въздействие върху организма на човека на Е171, особено в спрейовете, които го съдържат. Но много бързо се включиха лобистите на производителите; в тяхна полза се изказа дори Доналд Тръмп и както обикновено се случва, Европа отстъпи, но Франция отстоя своите принципи.  Световното производство на титановия диоксид се оценява на 13 милиарда долара; това са много големи пари. Затова още дълго време ще се налага да употребяваме продукти с Е171.

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

Емулгатори

Loading...

Последни от Лайфстайл

Отиди Горе