Финансовият Комисар на ЕС ще предложи унифицирано крипто законодателство

в Крипто
Loading...

Финансовият комисар на Европейския съюз Валдис Домбровскис обеща да предложи нови правила за регулиране на криптовалутите, като например Libra на Facebook. Както съобщава Reuters, говорейки пред законодателите на ЕС на 8-ми октомври, Домбровскис заяви:

Европа се нуждае от общ подход по отношение на криптовалутите като Libra. Възнамерявам да предложа ново законодателство по въпроса.

Ролята на Домбровскис

След като беше премиер, министър на финансите на Латвия и член на Европейския парламент през 2004–2009 г., Домбровскис се опитва да бъде избран за изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия.

Ако бъде номиниран, той ще бъде натоварен по задачата със заглавието Икономика, която работи за хората, и ще продължи да отговаря за портфолиото на финансовите услуги на Комисията и нейната работа за задълбочаване на европейския икономически и паричен съюз, както Урсула фон дер Лайен подчерта. В допълнение към необходимостта от ново законодателство, специфично за криптовалутите в Европа, Домбровскис говори, че ЕС трябва да се  да се справи с “неетична конкуренция, киберсигурността и заплахите за финансовата стабилност“.

Държавите членки на ЕС не са благосклонни към Libra

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви на 7-ми октомври, че е скептично настроен към проекта Libra.

Проектът на технологичния титан също получи студен отговор от френския министър на финансите Бруно Льо Мер. Той каза, че Libra не трябва да бъде узаконена на територията на Европа, тъй като това би навредило на паричния суверенитет на държавите.

Cryptodnes. bg

Последни от Крипто

Отиди Горе