Финално: F16 струват 4,2 млрд. лв. С толкова можем да купим 60 СУ-57

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Стана ясна цената на F16 – заедно с лихвите, удря 4,2 млрд. лв., или колкото за 60 руски СУ-57…
Теглим 4 млрд. лв. нови заеми само за F16… САЩ обявиха финалната цена…
4 милиарда за изтребители, докато пенсионерите се гърчат с по 200 лв.
Ако не купим F16, можем да вдигнем пенсиите с 60%…

Американският Държавен департамент одобри продажбата на F16 на България. Това е добрата новина.

Лошата е, че одобри и цената.

Тя е $1,673 млрд. Това са 2,9 милиарда лева, което е приблизително двойно на досегашните ни планове за 1,5 милиарда, без ДДС. Ако се сложи и данъкът, съответно разрешената сума от нашия парламент става 1,8 млрд. лв., а исканата от американците – 3,5 млрд.

Правителството очевидно се готви да подпише този предателски договор, защото от МО още от първия миг започнаха да „послъгват“ за него. Там цената, одобрена от САЩ е свалена със 73 милиона долара, и е $1,6 млрд. Но това е по-малкото нещо. По-важното е, че в съобщението на сайта на МО се говори, че САЩ ще оферират изтребителите на $1,2 млрд. Каквото нещо изобщо не пише никъде в информациите от САЩ.

Абсурдно е американците да свалят една четвърт от цената в някакви нови „преговори“, след като до сега вървяха преговори и решеното от тяхна страна горе-долу илюстрира какво са се разбрали. Защо иначе да гласуват 400 млн. долара повече?

Дори $1,2 млрд. обаче е драстично над нашия лимит. Това са 2.1 млрд. лв. без ДДС, или 2,5 млрд. с ДДС. Т.е. 50% над горната ни граница.

Подобна цена брутално нарушава условията на конкурса, защото фактически облагодетелства само „Локхийд Мартин“. Чрез по-ниския праг е изхвърлена конкуренцията, а след това прагът се вдига само за тях.

Като си спомним, че за 1,8 млрд. „Грипен“ предложи 10 самолета, то излиза, че с новия таван те ще станат 16. Излиза че сме излъгали „Грипен“ колко ще плащаме, но с това сме излъгали и себе си. Защото 16 „Грипена“ със сигурност е по-добре от 8 F-16.

Но не е само „Грипен“. При по-висока ценова рамка, биха могли да се включат и други конкуренти – например френският „Рафал“, или дори… други американски производители – като „Макдоналд-Дъглас“ с F-18.

Тъй като говорим за открит конкурс, в който държавата тръби, че конкуренцията ще е чиста, то тези други производители могат да ни съдят за пропуснати ползи.

Но да се върнем на F-16. Очевидно САЩ ни натискат да платим над 350 милиона лева на самолет, което е чудовищна цена, сравнена с други сделки от типа на Бахрейн или Словакия.

Цифрата е огромна и за нашия бюджет. С 3,5 млрд. лв. ще увеличим еднократно с около 15% външния си дълг. Това е така, защото самолети от САЩ се заплащат авансово, т.е. трябва да теглим заем. Дори при ниска лихва от 4%, за 5-6 години – до получаването на последния изтребител, разходът ще набъбне с още 20%. Т.е. ще удари 4,2 млрд. лв.

Очевидно всичко е една гигантска военно-финансова схема, в която да осигурим бизнес на американския ВПК, та и бизнес на американски банки, които ще ни кредитират.

За 4 милиарда лева, дори в най-скъпия случай, можем да купим поне 60 руски самолета от последно поколение, което със сигурност ще е по-голяма военна сила от 8 F-16, който е модел на 40 години.

Но руското е забранено – защото сме атлантици и трябва да сме лоялни към огромните заплати на американския народ… Докато нашите пенсионери се гърчат с по 200 лв. 4 милиарда лева са приблизително 40% от всички пари за пенсии за 1 година. Т.е. без изтребителите, можем за 1 година да вдигнем пенсиите с 40%. А ако увеличението е непропорционално – т.е. повече на по-бедните, то техните пенсии могат да скочат и с 60-70%.

Добри Божилов, Фейсбук

ПО ТЕМАТА

 

Ф 16, Грипен, МиГ 29 – сравнителен анализ на едно предателство (ВИДЕО)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

При съвременното ПВО, времето на самолетите свърши – с С-400 за $400 млн., сваляш 50 F-16-ки за $6 милиарда