Ураганът Дориан връхлетя Бахамските острови с 285 км/ч! Три щата обявиха бедствено положение

в СВЯТ
Ураганът Дориан преобърна автомобили, отнесе покриви на къщи и събори електрически стълбове на Бахамите. Това е най-силната буря в съвременната история, която връхлита северозападната част на Бахамите и се очаква два дни да залива островите с поройни дъждове, високи вълни и опустошителни ветрове, отбелязва Ройтерс. Ураганът връхлетя островите Абако с ветрове със скорост 285 км/ч и пориви, достигащи 322 км/ч.

Сателитна снимка на урагана Дориан от 1 септември 2019 г.

Националният център по ураганите на САЩ заяви, че ураганът Дориан е достигнал Бахамските острови. Бурята от пета категория е достигнала сушата при Елбоу Кей на островите Абако. Хората в района са били призовани незабавно да си намерят убежище. Очаква се окото на бавно придвижващата се буря да достигне остров Гранд Бахама по-късно днес, предизвиквайки „катастрофални условия“, каза американският център по ураганите. Бурята се движи на запад, но се очаква да завие на север и да мине покрай бреговете на САЩ през следващите дни. Американският президент Доналд Тръмп каза, че щатите Флорида, Джорджия, Южна Каролина и Северна Каролина трябва да продължат своите приготовления за бурята, посочва ДПА. Дориан е най-силната буря в съвременната история, която връхлита северозападната част на Бахамите и се очаква два дни да залива островите с поройни дъждове, високи вълни и опустошителни ветрове, отбелязва Ройтерс. Ураганът връхлетя островите Абако с ветрове със скорост 285 км/ч и пориви, достигащи 322 км/ч. Милиони хора от Флорида до Северна Каролина следят дали бурята ще заобиколи американското крайбрежие и както се прогнозира, ще завие на север към Атлантическия океан. Части от Флорида бяха евакуирани, преди ураганът да се насочи към САЩ.

Щатите Флорида, Джорджия и Южна Каролина обявиха извънредно положение, след като ураганът „Дориан“ удари Бахамските острови. Това е най-мощната буря, достигала Бахамите, откакто се води статистика.Губернаторът на Флорида Рон Де Сантис обяви евакуация от повечето крайбрежни райони. Задължителни заповеди са издадени за девет района в щат Флорида – всички крайбрежни окръзи, с изключение на двата най-южни. В окръзите Свети Йоан, Индиан ривър и Дювал евакуацията ще започне в 8:00 часа местно време в понеделник, а в Лусие, Бревард, Палм Бийч, Насау и Мартин извеждането на хората вече започна, съобщава БГНЕС. За да улесни евакуацията, губернаторът нареди да спре събирането на пътни такси по някои от държавните главни пътища. На жителите на шест крайбрежни окръга на щата Джорджия също им бе наредено да се евакуират заради приближаването на урагана, съобщава БТА. По-рано същото решение взеха и властите на щата Южна Каролина.
„Дориан“ е ураган от най-високата, пета степен. Ветровете в бурята са с постоянна скорост от над 280 километра в час. Засега не е ясно дали има загинали. Много къщи са разрушени. „Дориан“ продължава бавно да се движи на запад.

БTA,БГНЕС