Управляващите компенсират Пламен Георгиев с поста на генерален консул във Валенсия

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Пламен Георгиев е назначен за генерален консул във Валенсия

Правителството изненадващо е изпратило подалият оставка бивш шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия.

Решението е взето на закрито заседание на Министерския съвет буквално дни след като Висшият съдебен съвет се събра на извънредно заседание и възстанови Георгиев като прокурор в специализираната прокуратура. Предложението е внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и не изисква санкция от държавния глава, като при назначенията на посланиците, пише „Медиапул“.

Във Валенсия Пламен Георгиев, който няма никакъв опит като дипломат, ще замени Цветелин Цолов. Мотиви за назначението на Георгиев липсват.

То напусна позицията на председател на КПКОНПИ като подаде оставка пред Народното събрание в последния работен ден преди лятната ваканция. Напускането му дойде след разразилия се през април скандал около имотните му сделки.

Първоначално Пламен Георгиев по съвет на Борисов излезе в отпуск. По това време започна данъчна проверка на шефа на КПКОНПИ за евентуални разминаване между доходите и разходите му.

Проверката обаче не установи нарушения, а той обясни, че е станал жертва на олигарсите. Георгиев каза, че отдавна е бил решил да се оттегли, но чакал само да приключат данъчните ревизии, за да се види, че е „чист човек“. И уточни, че решението му за напускане е лично и не е било обсъдено с премиера Бойко Борисов. Решението да бъде изпратен във Валенсия обаче най-малкото е съгласувано с Борисов, като не е ясно какво е наложило само няколко дни по-рано Георгиев да бъде възстановен като спецпрокурор.

Студия Трансмедия