Улиците на мегаполисите в САЩ стават витрина на социалния разпад

в ПО СВЕТА

За една нощ през януари 2018 г. в Съединените щати са записани 552 хиляди бездомници. 14% (или 78 хил. 676 души) от всички бездомници в страната в момента са в Ню Йорк – това е нов абсолютен рекорд в историята на САЩ.

Доналд Тръмп в навечерието на новата президентска надпревара неуморно излива доклади за икономическите резултати в социалните мрежи. Въпреки това, има основание да се подозира хитруване в статистиката, използвана от американския лидер. Косвено потвърждение за това е положението по улиците на най-големите американски градове, където се разгръща истинска социална катастрофа.

Администрацията на Доналд Тръмп не се уморява да публикува триумфални доклади за положението в американската икономика. Според изчисленията на журналистите от „Вашингтон пост”, в навечерието на междинните избори в Конгреса миналата есен, Тръмп четиридесет пъти в продължение на три месеца е говорил, че националната икономика е отлична. Вчера американският лидер отново изрази увереност в преизбирането си благодарение на поредицата от икономически мерки, предприети от неговата администрация. На последните данни на министерството на труда на САЩ за рекордно ниското за последните години равнище на безработица в страната (3,8%), президентът реагира с три думи в „Туитър”: „РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА!”.

На пръв поглед няма причина да се съмняваме в проспериращото състояние на американската икономика: създават се нови работни места, намалява безработицата, БВП расте, а фондовата борса се засилва. Въпреки това е възможно хитростите на официалната статистика да се оспорят. Например, коефициентът на безработица се изчислява от статистиците въз основа на схемата U-3, която отчита тези американци, които официално получават обезщетения за безработица. Когато периодът на обезщетението приключи (не е същото в различните щати), американецът, който я е получил, престава да се счита за безработен. Освен това рейтингът U-3 не взема предвид работниците на непълно работно време и тези, които са прехвърлени към договорна система, която не осигурява отпуск или отпуск по болест. По-пълна картина на американската заетост се отразява от рейтинга U-6, който през май е бил 7,3%, но рядко се вижда в официалните съобщения за пресата.

Редица бизнес публикации отбелязват, че някои положителни промени в американската икономика са започнали още преди встъпването в длъжност на Тръмп. В същото време, традиционните инфраструктурни проблеми не са изчезнали никъде – например, според Американската асоциация на строителите на пътища и транспортните структури, 56 000 моста в страната са в лошо състояние. Да не говорим за факта, че според списание Time всеки трети американец умира затънал в дългове.

Администрацията на Тръмп може да се похвали с увеличение на средната заплата. Въпреки това, според CBS News, средният американец не може да си позволи да купува недвижими имоти на 70% от територията на страната. Например, ако със средната за страната заплата трябва да се изразходват 33% от доходите си жилище, в райони като Бруклин или Манхатън (Ню Йорк), жилищата заемат до 115%, в Сан Франциско – 103%, към градовете с недостъпни имоти се отнасят и Чикаго, Хюстън, Филаделфия и редица други. Според проучването от март на университета в Куинпека 41% от жителите на Ню Йорк вече не могат да си позволят високата цена на живот в града.

Невъзможно е да се игнорира такъв социален феномен като зашеметяващото увеличение на броя на бездомните, създаващо сериозен контраст с витрината на американското „икономическо чудо”. Според американското министерство на жилищното строителство и градското развитие, за една нощ през януари 2018 г. в Съединените щати са записани 552 хиляди бездомници. 14% (или 78 хил. 676 души) от всички бездомници в страната в момента са в Ню Йорк – това е нов абсолютен рекорд в историята на САЩ. Според доклад на Националната коалиция за бездомните, през февруари 2019 г. средно 63 615 мъже, жени и деца са прекарали нощта в приютите в Ню Йорк, което е друг тъжен „рекорд“. През 2018 г. в места за нощувки в Ню Йорк са регистрирани 133 284 души, което е с 61% повече от равнището през 2002 година. Ако икономическото възстановяване изглежда така, какво я очаква страната при следващата рецесия?

На Западния бряг ситуацията не е по-добра. Според официалните статистически данни в Сан Франсиско има 28 000 бездомни, което прави този прогресивен либерален град третият по големина на показателя. Междувременно правозащитниците твърдят, че тези данни са ненадеждни: трудно е да се преброят правилно хората, които се отклоняват от преброяването по всички възможни начини, тъй като сред тях има много наркомани, алкохолици и престъпници. По-специално, поради големия приток на бездомници в Сан Франсиско, шест хиляди престъпления се извършват ежегодно срещу имущество на всеки 100 хиляди жители, което е четири пъти по-висок показател, отколкото в Ню Йорк.

Според Икономическия институт на Съвета на Сан Франсиско броят на бездомните хора в Лос Анджелис достига 55 200, което е с 39% повече в сравнение с 2014 г. Повечето от тях не живеят в приюти. Сиатъл, един от най-богатите и образовани американски градове, родното място на корпорацията „Боинг”, се превърна в място за привличане на огромен брой бездомни хора в размер на 13 хиляди души. Журналистът Ерик Джонсън, родом от града, засне документалния филм „Сиатъл умира”, набирайки милиони коментари в „ЮТюб”. Широко разпространената наркомания, нарастващата престъпност и примери за човешка деградация по улиците на някога красивия град на американския северозапад са основното съдържание на филма.

Неотдавнашно съвместно проучване на редица организации за защита на човешките права установи, че през последните пет години смъртността на бездомните в Лос Анджелис е нараснала със 76%. Хората буквално идват в „града на ангелите“ и умират по стотици и хиляди годишно по улиците, в парковете, по железопътните линии, по пейките на автобусни спирки и тротоарите. Особено обезпокоителен е фактът, че броят на младите бездомни нараства в областта: в пет години смъртността сред пълнолетните под 45 години се е удвоила.

„Виждаме все по-голям брой хронично бездомни хора, които живеят по улиците със сериозни физически и поведенчески проблеми,” казва Майк Казино, професор в Медицинското училище на Университета в Южна Калифорния (Лос Анжелис). „Сред тях нараства смъртността. Това е голяма трагедия”, допълни той.

Националната коалиция на бездомните съобщава, че все повече американски градове и райони забраняват храненето на бездомни хора и организирането на палаткови лагери. Според анкета на „Сиатъл Таймс“ 53% от избирателите в Сиатъл подкрепят политиката на „нулева толерантност” за спонтанните лагери на бездомниците. Джони Ротън, известен музикант, фронтмен на групата „Секс Пистълс”, който някога бе символ на пънк революцията и борбата срещу системата, в интервю за списание Newsweek се оплаква от бездомни хора, които не позволяват на него и съпругата му да се наслаждават на престижния квартал на Лос Анджелис с тяхното разпъване на палаткови градове и хвърляне на спринцовки на плажа. Ситуацията е пронизана с ирония: човек, който е символ на секса, наркотиците и рокендрола сега прилича на уморен пенсионер, който иска да премахне хипита от моравата си. Поради свръхлибералните си политики, много западни градове в Съединените щати се превърнаха в магнит за скитници, бегълци от закона, нелегални мигранти и просто хора, които са чували за „безплатни обезщетения”. Например, през 2018 г. властите в Сан Франциско раздадоха безплатно 5,8 милиона спринцовки, които заедно с телата и човешките екскременти сега вече също се въргалят по градските улици.

САЩ са една от най-богатите страни в света, но улиците на най-големите американски градове са се превърнали в демонстрация на истинско социално разпадане. За половин милион американски бездомни хора, признати от официалните статистики, няма място в президентските туитове, които разказват за икономическия бум и просперитет.

Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо

ПО ТЕМАТА