Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи днес, че министерството е одобрило доклада за екологична оценка на проекта за Канал Истанбул – изкуствен канал между Черно и Мраморно море, предадoха Анадолската агенция и БТА.

Стойността на проекта е 75 милиарда турски лири (11,5 млрд. евро), като според доклада за оценка на въздействието му върху околната среда се предвижда изграждането да завърши за седем години, посочва частната телевизия НТВ.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че строителството на Канал Истанбул, който стана обект на бурни полемики в обществото, предстои да започне в най-скоро време.

Идеята за създаването на Канал Истанбул бе представена от Ердоган още през 2011 г. като една от ключовите цели на правителството за 2023 г., когато турската република ще навърши 100 години.

Реализацията на проекта обаче се забави значително от първоначалните планове.

Ако проектът все пак бъде осъществен, от Черно до Мраморно море ще бъде създаден дълъг 43 километра и широк 400 метра изкуствен канал. През канала ще може да преминават по 160 плавателни съда дневно, като така значително ще бъде облекчен трафикът през натоварения пролив Босфор.

Активистите еколози обаче оспорват нуждата от подобен канал, като изтъкват, че строителството му ще унищожи сладководните басейни, които снабдяват града с питейна вода, и ще промени нивото на кислород в моретата.