Тръмп | отново | обмисля да обяви “Мюсюлмански братя” за терористична организация

в ПО СВЕТА

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че администрацията на Белия дом обмисля да обяви международната организация Мюсюлмански братя (МБ) за терористична. В имейла, изпратен до медиите, тя отбелязва, че в момента Доналд Тръмп прави консултации със своя екип по национална сигурност. Според американски медии така е станало след разговор с египетския президент Абдул Фатах ал Сиси, който е поискал това от него. Тръмп е отговорил, че тази стъпка е логична.

Според NYT Майк Помпео и Джон Болтон подкрепяли идеята, докато Пентагонът и сътрудниците на по-ниски нива в Съвета за национална сигурност били на обратното мнение. Те се позовават на политически и правни причини. Алтернативният вариант бил да се обяви за терористична друга организация, свързана тясно с МБ, без, на този етап, да се споменава точното й име. Последната обаче не е международна /МБ имат клонове в 70 държави по света/, а съществувала единствено в Египет.

Както беше нееднократно отбелязано, въпросът за поставянето на МБ в списъка на терористичните организации, беше едно от предизборните обещания на настоящия американски президент. Повече от две години в Сената протичат дискусиите в специализираните комисии. Отговорник за тях е сенатор Тед Круз.

Не е ясно дали Тръмп ще даде зелена светлина на това предложение, тъй като то ще е ключово по отношение на баланса на силите в Близкия Изток. Два фактора биха дали своето отражение, ако предложението види бял свят. На първо място е желанието на Белия дом Египет да преразгледа своя отказ, обявен преди 20 дена за участие в Middle East Strategic Alliance или т.нар. арабско НАТО. С оттеглянето на най-голямата арабска армия проектът, съществуващ като идея още от 2015 г. в американската концепция за национална сигурност на Обама и приета и доразвита от настоящата администрация, е силно компрометиран. На второ, място през юни се очаква Сделката на века /уреждането на израелско-палестинската криза/ да бъде публично анонсирана. В нея Саудитска Арабия, друга страна обявила МБ за терористична организация, има централна роля. По непотвърдена информация предложенията са границите на Палестина /Западният бряг/ и Йордания да бъдат изместени на юг, пропорционално на заетите от Израел територии в Западния бряг, за сметка на части от северна Саудитска Арабия. Последната обаче ще получи „попечителството над светите места в Йерусалим, т.е. джамията ал Акса, което в момента се упражнява от хашемитския монарх.

Ако САЩ обявят МБ за терористична организация това ще има материални и правни последици спрямо редица държави и кръгове. На първо място Турция и Катар, които са най-ревностните привърженици на идеологията на МБ. Съгласно правната рамка ще бъде наложена забрана за пътуване на лидери на МБ, ще бъдат замразени банковите сметки и наложени санкции на лица и фирми, за които се счита, че са свързани с тази организация. Отношението на САЩ към МБ не би трябвало да се отличава от това, което е спрямо проиранската Хизбула.

The Foreign Insider

ПО ТЕМАТА