Тръмп: Китай незабавно да отмени митата върху нашите продукти

в ПО СВЕТА
Президентът Доналд Тръмп заяви, че е поискал от Китай незабавно да отмени всички мита върху американските селскостопански продукти, защото търговските преговори напредват добре, и напомни, че е отложил плановете за налагане на мита от 25 процента вместо сегашните 10 процента върху китайски стоки, предаде Ройтерс.

„Приканих Китай да отмени незабавно всички мита върху нашите селскостопански продукти (вкл. говеждо, свинско месо и т.н.), въз основа на факта, че ние напредваме много добре с Търговските преговори, а аз не повиших митата от 1 март до 25 процента. Тове е много важно за нашите страхотни фермери – и за мен!“, написа Тръмп в Туитър.

Няколко часа по-рано от кабинета на постоянния представител на САЩ за търговските преговори съобщиха, че се отлага повишението на митата върху китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. Съобщението, което ще бъде публикувано във Федералния регистър във вторник, 5 март, гласи, че митата ще останат „на 10 процента до ново нареждане“, като се обяснява, че увеличението „вече не е уместно“ предвид напредъка на преговорите от декември насам. БTA