Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Тръмп и Биткойн – перфектната буря

в Крипто
Loading...

Още от началото на президентство си, Тръмп е на мисия да получи по-голям контрол над Централната банка.

Той вече е поставил четири от общо седемте члена на управителния съвет и номинира още двама.

Подходът му към президентството, независимо дали го подкрепяте или не, със сигурност е помогнал на крипто пространството повече отколкото е навредил.

Забавянето на световния икономически растеж, съчетано с непрестанните интервенции на правителствата, подкопават независимостта на централните банки по целия свят.

Според доклада на Fitch Ratings, тази намеса на правителството създава опасен прецедент – в САЩ и по света.

Джеймс Макормак твърди, че сега е време за инвеститорите да помислят дълбоко за това какво може да означава за техните портфейли глобалната рецесия и по-големият натиск от правителствата върху централните банки да подкрепят икономическия растеж.

Fitch смята, че инвеститорите биха били разумни, да обмислят потенциалните последици от нарастващия политически натиск за по-голям принос на паричната политика в подкрепа на икономическия растеж, вероятно чрез неконвенционални средства.

Става очевидно, че затягането на паричната политика на фона на забавянето на растежа не успява да спре предстоящия икономически спад. Повечето централни банки по света, изправени срещу тежки критики от световните лидери, започват поне да намаляват ръста на лихвените проценти:

Модерната парична теория също набира скорост.

Поддръжниците на МПТ вярват, че централните банки трябва да създават свои собствени пари, вместо да регулират икономиката чрез лихвени проценти. Въпреки това, доста рядко в хода на историята, печатането на пари е било добра идея.

Тръмп също така назначава подкрепящи Биткойн индивиди на много сериозни длъжности. Неотдавнашното назначаване на Мик Мълвейни за директор на бюджета би могло да бъде изключително добро за Биткойн. Неговите познания за дигиталната валута не са за подценяване и той допринася за образованието на хората във Вашингтон за блокчейн технологията и криптовалутите.

Мълвейни дори е съoсновава двупартийна инициатива, наречена Blockchain Caucus. Тя действа като дискусионен център за начини за включване на блокчейн технологията в правителството.

Докато разходната му политика и идеите за социално осигуряване може да са в противоречие с идеите на Тръмп, вероятно е всяка регулация, свързана с Биткойн, да бъде положителна, докато Мълвейни е на този пост.

Тръмп и други световни лидери продължават да критикуват, а понякога и да оплюват своите централни банки, като едновременно с това разчитат на тях за по-нататъшно финансиране. Неконтролируемото харчене и икономическата криза неволно създават перфектната буря за Биткойн.

В края на краищата, политическите разногласия, икономическата нестабилност и падащата сила на централните банки са условия, които благоприятстват приемането на криптовалутите. Неизменната същност и неспособността на някой да промени правилата ги правят най-политически неутралната форма на пари, която някога е съществувала. Cryptodnes. bg

Последни от Крипто

Отиди Горе