Тръмп:“Заменете долара със злато като глобална валута, за да направим Америка отново велика!“; Американската финансова преса свали информация за секретна среща с висши служители от Министерството на финансите на САЩ и ФЕД, която се фокусира върху въпроса за токсичните дългове (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Тръмп:

„Заменете долара със злато като глобална валута, за да направим Америка отново велика! Преди имахме много, много солидна страна, защото тя се основаваше на златен стандарт. Но ще бъде трудно да го върнем, защото нямаме злато, на други места има злато. Връщането на златния стандарт би било много трудно да се направи, но би било прекрасно. Бихме имали стандарт, на който да базираме нашите пари.“

Бившият председател на ФРС Алън Грийнспан:

„Аз разглеждам златото като основна глобална валута“.

Ралф Бенко – Заместник главен съветник на Рейгън:

„Ако Тръмп иска да се справи с дефицита на търговския баланс на Америка, ще открие, че използването на долара като глобална валута е истинската змия в дървесния стълб на икономиката. Бремето на долара като международна резервна валута е истинският злодей в продължаващата мелодрама на вялото създаване на работни места. Господин Президент, „Няма такова нещо като глобална валута“?. Доларът е глобалната валута. Искате просперитет? Обърнете внимание на председателя Грийнспан и не просто разглеждайте, а възстановете „златото като основна глобална валута.“ Президент Тръмп, заменете долара със злато като глобална валута, за да направите Америка отново велика.“

Източник: https://www.forbes.com/sites/ralphbenko/2017/02/25/president-trump-replace-the-dollar-with-gold-as-the-global-currency-to-make-america-great-again/#3c33d04a4d54

ПО ТЕМАТА

Американската финансова преса свали информация за секретна среща с висши служители от Министерството на финансите на САЩ и Федералния резерв, която се фокусира върху въпроса за токсичните дългове.

Икономическият спад ще доведе до вълна от понижаване на кредитните рейтинги и просрочени задължения. Започващата вълна от корпоративни дефолти ще бъде изключително трудно да се спре. Масовите корпоративни дефолти са не само предшественици на масови корпоративни банкрути, но и на безработица (фалиралите предприятия не могат да задържат служителите си), както и проблемите на пенсионните фондове и други небанкови финансови институции, които отпускат заеми на компании с „боклучен рейтинг“.

По оценка на флагмана на американска бизнес преса, Уол Стрийт Джърнъл, размерът на американския корпоративен дълг с кредитен рейтинг на BBB – тоест най-ниската категория инвестиционни кредити – се е удвоил от последната криза.
Скот Матер, директор на инвестициите в Pacific Investment Management Company (PIMCO), един от най-големите инвестиционни фондове с активи над 1,3 трилиона долара, направи много негативна оценка на рисковете от „боклучните дългове“. „Ние вероятно имаме най-рисковия кредитен пазар, който някога сме имали.“

Проблемът е, че ситуацията няма прости решения: ако банките, пенсионните фондове, инвестиционните фондове и други потенциални кредитори на „боклучните“ компании спешно спрат кредитирането, кризата ще бъде провокирана незабавно, тъй като по принцип тези ненадеждни корпоративни кредитополучатели не могат да продължат да функционират без постоянно и евтино рефинансиране на своите дългове.
Ако ситуацията остане такава, каквато е, тогава няма да се получи и нищо добро: рано или късно външен шок или естественият край на икономическия цикъл ще доведе до същата верижна реакция на дефолти, но с още по-лоши последици.

Според Experian, специализирана изследователска фирма, „близо 25 процента от американците изпадат в дългове, опитвайки се да платят за стоки от първа необходимост, като закупуване на храна“.

В този контекст е невъзможно да се отървем от усещането, че прибързаността, с която Доналд Тръмп води търговска война с Китай, Европейския съюз и дори Индия и Мексико, се дължи на вътрешноикономически причини: той наистина се нуждае (в стриктно съответствие с традиционната американска стратегия) икономиките на геополитическите конкуренти на САЩ да се сринат, преди да се случат напълно всички системни рискове, заложени в американската икономика.
Всички минали американски успехи от този вид бяха възможни само поради копаене на американски съперници помежду си, но този път всичко върви обратното: Доналд Тръмп изгражда антиамериканската коалиция от Каракас до Техеран и от Брюксел до Хонконг с ускорени темпове.
Може би за първи път в американската история Вашингтон няма да има възможност да подпали целия свят, за да реши собствените си проблеми.

Вижте целия оригинал тук на видео със 116 коментара под него:

Прочетете целия оригинал тук: https://ria.ru/20190605/1555254784.html