Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Топ банки инвестират $50 милиона в блокчейн система за сетълмент

в Блокчейн
Loading...
Някои от най-големите световни банки инвестират приблизително $50 милиона за изграждане на система за сетълмент на дигитални пари, базирана на блокчейн.

Доклад на Ройтерс от петък, в който се цитират „хора, запознати с плановете“, гласи, че в проекта са включени дузина неуточнени банки. Според съобщенията, участващите финансови институции ще създадат нова организация, наречена Fnality специално за проекта, който може да стартира през следващата година.

През 2015 година се говореше, че швейцарският банков гигант UBS работи върху криптовалута, която би била „свързана с реални световни валути и със сметки на централните банки“, заедно с блокчейн стартъпа Clearmatics.

По-късно, през август 2016 година, четири други банки – BNY Mellon, ICAP, Deutsche Bank и Santander – се присъединиха към UBS и Clearmatics по проекта ютилити сетълмент токен (USC). Основателят на Clearmatics, Робърт Сам, каза, че USC е форма на дигитални пари, която е “напълно подкрепена от парични активи в централната банка”.

Според доклада на Ройтерс, Bank of New York Mellon Corp, State Street Corp, Credit Suisse Group, Barclays, HSBC Holdings и Deutsche Bank също работят по проекта USC.

Говорителката на Barclays заяви пред Ройтерс:

Ние сме член на проекта USC и можем да потвърдим, че фазата на научноизследователската и развойна дейност е към своя край.”

Новината идва малко след като JPMorgan разкриха собствената си криптовалута, наречена JPM Coin, за да уреждат някои от сделките между клиентите им, в реално време.

Cryptodnes. bg

Защо новия токен на JPMorgan няма да повлияе на Ripple?

Loading...

Последни от Блокчейн

Отиди Горе